ONLINE+

Na OFF-u 40 filmova i više od 80 internacionalnih gostiju

 Omladinski Film Festival Sarajevo (OFF), 12. po redu, bit će  održan od 24. do 29. jula ove godine, odlučeno je nakon konsultacija s vlastima.

Sve aktivnosti festivala bit će prilagođene trenutnoj situaciji, te će većina događaja biti održana u sklopu otvorenih kina u sarajevskim općinama Stari Grad i Centar.

– Ovogodišnji Festival će i pored novonastale situacije okupiti skoro 80 internacionalnih gostiju, članova žirija, te mladih filmskih autora koji su već potvrdili svoj dolazak. Gosti koji zbog pandemije ne budu mogli doći u Sarajevo publici će se predstaviti putem videolinka – kazao je Kenan Musić, direktor OFF-a.

Na Festivalu će ove godine biti prikazano 18 kratkih filmova, u sklopu selekcije “Wolf Competition“, 10 kratkih filmova u sklopu selekcije “OFF Generation“, te pet dugometražnih filmova u sklopu selekcije “The biggest 5“, saopćeno je iz OFF-a. 

Ova godina posebno je značajna za OFF s obzirom na to da će na ovogodišnjem festivalu biti prikazane tri regionalne premijere dugometražnih filmova koji su se ove godine našli u selekcijama 75. Berlinale Film Festivala.

– Podprogram ovogodišnjeg festivala „Best of OFF…“ posvećen je glumcu Harrisu Dickinsonu, a tom prilikom bit će prikazana tri filma u kojima je taj glumac imao glavne uloge – „Beach rats“ i „Postcard from London“ (u sklopu special screenings-a), te će premijerno u tom dijelu Evrope biti prikazan film „County Lines“, produciran 2019. godine, a koji je svoju svjetsku premijeru imao na “BFI London“. Ovaj film će otvoriti program dugometražnog filma“ – dodao je Musić.

Kompletan ovogodišnji program festivala, raspored filmova po lokacijama, te raspored OFF Buzz zabava i edukativnog programa bit će postepno objavljeni tokom juna i jula.

Prodaja karata za sve programe i događaje počinje 10. jula, a vršit će se online i na prodajnim mjestima u Sarajevu.

U sklopu 12. OFF, ove godine realizuje se i edukativni program “25 godina prijateljstva” posvećen godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma. Taj program OFF realizuje se s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, s ciljem promovisanja ideje i vizije mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine na tu temu, kroz prizmu filmske umjetnosti.