ONLINE+

Otvorena oaza u centru Beča

Za samo nekoliko dana, raskrsnica sa sedam traka usred Beča pretvorena je u zelenu oazu s bazenom, binom i zelenom površinom. 

Eksperimentalni projekt “Gürtefläche WEST” transformisao je dio javnog gradskog prostora u blizini željezničke stanice u postor za opuštanje.

Cilj ozelenjivanja bečkih ulica je smanjenje vrućine, a istovremeno i poboljšanje kvalitete života stanovnika. Drvena bina koja je postavljena bit će korištena u večernjim terminima za plesne nastupe, koncerte, čitanja, a u toku dana namijenjena je za piknike.

Građani mogu donijeti svoju hranu i konzumirati je u tom okruženju, dok se u sklopu oaze naravno nalazi i kiosk koji nudi informacije o projektu kao i hranu i piće. Glavna atrakcija je bazen dužine devet, širine četiri i dubine 1,4 metra koji gostima nudi priliku da se rashlade tokom vrelih ljetnih dana. Na raspolaganju su im i kabine za presvlačenje, toaleti i tuševi, svakog radnog dana od 10 do 22 sata i sve do 30. augusta 2020.

Gürtelfrische WEST je projekt okruga sedam i 15 razvijen u saradnji sa institucijom KÖR – Umjetnost u javnom prostoru Beča i uz podršku Agencije za mobilnost Beč. Ulaz je slobodan za sve posjetioce, saopćeno je iz Eurocomm PR Sarajevo.

VEZANO

Predstavljene mjere za reaktiviranje bečkog turizma

urednik

Ljetnji odmor uz financijsku podršku Grada Beča

urednik

Austrijanci ljuti zbog balkanskih korona partyja: U Beču uz cajke tulumarili cijelu noć

urednik