ONLINE+

„Soboslikar“ na online repertoaru NPM-a

U petak, 08.05.2020 godine, od 20 sati, na online repertoaru NPM-a je komedija „Soboslikar“ autora Donalda Churchilla, u režiji Emira Spahića. Predstava je premijerno odigrana 21.12.2011. godine, a glumačku postavu čine: Emir Spahić, Amela Kreso i Maja Zećo.

Komedija situacije i intrige, dinamična, lagana i moderna. Radnja je smještena u dnevni boravak bračnog para Hornebeam, u sedamdesetim godinama prošlog vijeka, period seksualne revolucije, studentskih protesta i rock’n roll-a. Dinamičnom i inventivnom igrom akteri ove predstave, koristeći sredstva komedije, ne daju odgovore već postavljaju pitanja, te publici ostavljaju mogućnost propitivanja uzroka rušenja ustaljenih etičkih normi usko vezanih za brak, povjerenje, preljubu, sreću, pravdu…

“Soboslikar” je tipična engleska farsa iz spavaće sobe, žanr koji uključuje nepristojne šale, nevjerovatne situacije u kojima se ljubavnici zadese, zamjenu identiteta, apsurdne slučajnosti i lupanje vratima. Tajming je kritičan u farsi, sve mora biti spot-on kroz čitavu predstavu, i apsurdno je da ako imate momenat da razmislite o tome, počinje da tone. Tu je šamar, zatim komedija proizašla iz fizičkog izraza, ali najviše humora u stvari dolazi iz karaktera. Možda “Soboslikar” nije najsmješnija farsa koju ćete gledati, i ponekad se čini kako se Churchill bori da nađe humor u situacijama u koje je postavio likove. Međutim, likovi su živahni i glumci se zabavljaju uvlačeći publiku u svoju igru. “Soboslikar” ima dosta neobičnu strukturu. Počinje kao pomalo suhoparna komedija a zatim se razvija u brilijantnu farsu, “onu koja će vas prisiliti da se skotrljate sa Vašeg naslonjača u gledalištu.” napisao je kritičar Garalt Mc’Laim.

Link putem kojeg će se moći pristupiti gledanju predstave „Soboslikar“ bit će podijeljen i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba.

VEZANO

‘Šta ćemo sad’ na online repertoaru Narodnog pozorišta Mostar

urednik

Završena sezona u Narodnom pozorištu Mostar

urednik

Nasmijte se uz sjajnog Admira Glamočaka i mostarske glumce

urednik