ONLINE+

‘Šta ćemo sad’ na online repertoaru Narodnog pozorišta Mostar

Na online repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru, u petak, 29. svibnja bit će prikazana predstava “Šta ćemo sad?”, autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića, koja će biti dostupna za gledanje od 20 sati.

 U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Njih troje se nalaze u jednom pozorištu u zabiti i otkrivaju kakvi ih sve izazovi očekuju – kako da se domognu novca i publike, voli li ih vlast, kakav je položaj kulture, koliko su snalažljivi, duhoviti, spretni.

 “Iako se na prvo čitanje doima kao komedija u kojoj se Đuro kao glumac primarno bavi strahom svoje profesije od praznog pozorišta, ubrzo se otkriva da je ovaj tekst egzistencijalna parodija stanja nas samih u društvu u kome se nalazimo”, priopćeno je iz NP Mostar.

 “Šta ćemo sad?” moderna je, aktuelna komedija koja koincidira s vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi pozorište danas, ali i društvo u cjelini. Sam režiser je na zanimljiv način okarakterizirao predstavu, kazavši kako je predstava poput dobrog sevdaha i filozofije te vrste muzike.

 “Znaš ono, pjevaš, a plačeš”. Iako po žanru komedija, predstava na specifičan način pristupa pojmu vica, razbija njegovu pretpostavljenu formu i na kraju ostavlja pomalo gorak okus i pitanje: “Jesmo li mi sami postali vic?”.

 Predstava je premijerno izvedena 18.12.2014. godine, a osvojila je Veliku lisku za najbolju predstavu po izboru publike na 12. međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska 2015”, te je zabilježila i brojna gostovanja uz veliki interes publike.

 Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave “Šta ćemo sad?” bit će podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba, navodi se u priopćenju.

VEZANO

„Šta ćemo sad“ u petak u NPM-u

urednik

Narodno pozorište Mostar otvara vrata publici

urednik

Mnogo smijeha uz predstave NPM-a

urednik