ONLINE+

Uginulo najmanje 90 kitova koji su se nasukali na obalu Tasmanije

Najmanje trećina od 270 kitova koji su se nasukali na obalama Tasmanije je uginula, a australski spasioci strahuju da bi ih moglo uginuti još i više, javlja BBC.

Masovno nasukavanje kitova na zapadnoj obali otoka otkriveno je u ponedjeljak. Morski biolozi se sada trude spasiti preostale kitove, a ta operacija spašavanja bi mogla potrajati danima. Životinje su se nasukale na pješčanome sprudu teško pristupačne i rijetko naseljene zapadne obale otoka Tasmanije.

Vladini znanstvenici procijenili su da je, od prekjučer nasukanih 270 kitova pilota njih oko 90 dosad uginulo.

Na snimkama iz zraka vidi se da je većina životinja nasukana u plićaku pješčanog spruda u dvjema grupama na razmaku od nekoliko stotina metara u luci Macquarie, oko 200 km sjeverozapadno od glavnoga grada države, Hobarta, dok se ostale batrgaju u nešto dubljem dijelu oceana.

“Neke su životinje polupokretne pa vjerojatno nećemo morati uložiti previše napora da bismo ih preusmjerili prema dubljem dijelu mora”, rekao je lokalnim medijima Kris Carlyon, biolog vlade zadužen za brigu o divljim životinjama, prenosi Hina.

Nadaju se da će uskoro nastupiti oseka te će se more početi povlačiti, što će im olakšati posao spašavanja.

Nije poznato što je kitove izvuklo na obalu. U toj je regiji nasukavanje uobičajeno, no ovako velik broj kitova nije viđen već više od 10 godina. Posljednje masovno nasukavanje kitova na Tasmaniji je zabilježeno 2009., kada ih je bilo oko 200.

VEZANO

Na Galapagosu otkriven bijeli pingvin

urednik

Vozači za godinu dana ubili skoro 600 divljih životinja u sjevernoj Tanzaniji

urednik

Eutanazirana najstarija ljenjivka na svijetu

urednik