MAME I BEBE

ZDRAVA PREHRANA: Kada i što beba treba jesti?

Mandatory Credit: Photo by Voisin/Phanie / Rex Features ( 788049bh ) Model released - Parent spoon-feeding 7 months old baby. Various

Pretilost i alergije su sve češće pojave kod djece. Da biste bolje očuvali zdravlje svog mališana, počnite sa zdravim načinom prehrane od najranije dobi. Do treće godine dijete ima specifične nutritivne potrebe jer se njegova težina od rođenja do tog razdoblja povećava četiri puta, a visina dva puta. Pri svemu tome, organi za probavu još nisu dostigli punu zrelost. Majčino mlijeko je jedina savršena namirnica za bebu.

Što treba raditi?

• Mlijeko: između četvrtog i šestog mjeseca prelazi se na drugu generaciju mlijeka do navršene prve godine. Ova formula sadrži kalcij, fosfor, minerale i vitamine. Do prve godine života beba mora dnevno popiti 500 ml ovog mlijeka. Preporučuje se čak da se ono zadrži do treće godine, barem za doručak i užinu, zbog uravnoteženog unosa proteina, lipida, kalcija, vitamina D i željeza.

• Voće i povrće: preporuka je da se sačeka do šestog mjeseca. Voćni plodovi trebaju uvijek biti zreli i pripremaju se kuhanjem i mljevenjem. Povrće bebi ponudite u obliku pirea. Počinje se s nekoliko čajnih žličica prije ili poslije bočice. I voće i povrće se uvode jedno po jedno zbog eventualne alergije. Oko druge godine se prelazi na sjeckano voće i povrće.

• Meso i riba: u prehranu se uvode u sedmom, osmom mjesecu, i to u mljevenom obliku. Količine: 10 g dnevno (dvije čajne žličice) do osmog mjeseca, 20 g dnevno (četiri čajne žličice) do prve godine i 30 g dnevno (šest čajnih žličica) do treće godine.

• Jaje: budući da je riječ o jakom alergenu, ne treba ga djetetu davati prije osmog mjeseca, i to najviše jednu trećinu.

• Kruh, tjestenina i riža: ne preporučuje se uvođenje u prehranu prije osmog mjeseca.

Posljedice loše prehrane

Greške u djetetovoj prehrani imaju, naravno, i svoje posljedice. Ako se s raznovrsnom prehranom počne prije četvrtog mjeseca, organi za probavu nisu u stanju pravilno probaviti hranu, tako da se obrambeni sustav organizma, još nezreo, izlaže opasnosti od alergije. Pored toga, roditelji koji suviše sole ili šećere bebinu hranu ili pretjeruju s količinom mesa, stvaraju potencijalne probleme s bubrezima, organima za probavu ili kilogramima. Postupnim uvođenjem namirnica u prehranu dijete polako otkriva nove ukuse i stječe pravilne navike u prehrani.

Je li vaša beba gladna?  

Dijete glad osjeća kao bol pa postaje nemirnije. Ono vrti glavicom kao da nešto traži, nezadovoljno se glasa, a potom počinje plakati. Ne dopustite da se rasplače, već ga prvo smirite i potom stavite na dojku. Dijete treba staviti na prsa kada ono to želi, odnosno kada je gladno