Politika

Cvitanović: Schmidt treba reagirati, izbacivanje Hrvata iz vlasti vodi kraju BiH

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990., pozvao je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH te upozorio da bi izbacivanje Hrvata iz vlasti od strane Bošnjaka nakon predstojećih Općih izbora značilo kraj Bosne i Hercegovine.

Naime, u nedjelju se u BiH održavaju Opći izbori u napetom ozračju, uz podizanje međunacionalnih tenzija i prijetnje nadglasavanjem Hrvata pri izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH i nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Ako se takvo što ostvari, hrvatski su političari najavili pokrenuti razgovore o preustroju zemlje.

-Konačan obračun s Hrvatima u BiH, kako su najavljivali neki bošnjački političari, bit će konačno okončanje BiH, poručio je u intervju za portal Dnevnik čelnik HDZ-a 1990. Cvitanović, koji je i član vodstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

On je dodao da se uočavaju nakane bošnjačkih stranaka da posve ovladaju hrvatskim klubom u Domu naroda tako što su već na svoje liste postavile, kako kaže, podobne Hrvate.

-Ako se usude ići u tom pravcu, dobit će odgovor s naše strane. Hrvati u BiH traže pravedna rješenja, ništa više od toga, ako je to puno i ako traže obračun, imat će ga, istaknuo je Cvitanović i pojasnio da će se izborni inženjering pokušati ostvariti u većinskim bošnjačkim županijama s izborom hrvatskih izaslanika za Dom naroda, dok će se ključna izborna utakmica voditi u Srednjobosanskoj županiji.

Čelnik HDZ-a 1990. pozvao je visokog predstavnika da intervenira u svjetlu izbornih prijepora kako bi se spriječilo da četiri puta brojniji Bošnjaci nametnu vlast Hrvatima.

-Očekujem da će visoki predstavnik provesti Odluku Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’ te provesti presude međunarodnog suda u pogledu postojanja diskriminacije u našem izbornom zakonodavstvu, rekao je Cvitanović.

VEZANO

Cvitanović: HDZ 1990 je protiv nametanja bilo kakvih odluka

urednik