BIH Politika

Dodik: U Bruxellesu ćemo vidjeti koliko je Europa ozbiljna prema nama

Republika Srpska je ozbiljan i konstruktivan partner koji aktivno pridonosi ubrzanju europskog puta BiH, a što se vidi u svemu što je do sada urađeno na tom putu. U Bruxellesu ćemo vidjeti i koliko je Europa ozbiljna prema nama, kazao je uoči današnjega sastanka s europskim dužnosnicima predsjednik RS-a Milorad Dodik.

– Ako se odstupi od ranijih najava, a vidimo da bi se to moglo desiti, to onda znači da nisu dovoljno iskreni prema BiH, dodao je Dodik uz napomenu da je teško biti optimist, osobito ako se vidi koliko neke od članica, koje se protive otvaranju pristupnih pregovora, ne razumiju prilike i odnose u BiH. S tim u svezi, rekao je da, konkretno, optužbe Nizozemske na račun RS-a pokazuju koliko ta zemlja ne poznaje strukturu BiH i njen Ustav, pa predstavnike RS-a optužuju da “podrivaju” i nepostojeće institucije. Dodik je najavio i da će RS ostati na svojim prvobitnim pozicijama da BiH može u EU samo bez stranog faktora, točnije da nema ni visokog predstavnika, ni pravog ni lažnog, a ni stranih sudaca.

– Ako opet odstupe od toga, onda ne mogu govoriti da RS koči procese. To rade stranci i to je jasno, dodao je i ustvrdio da put BiH u EU mogu srušiti samo takozvani bosanski domoljubi koji su srušili i institucije BiH te ih pretvorili u stranačke prostorije i muslimanske ispostave.

 – Nitko ne reagira na cirkus koji danima gledamo u FBiH i na pokušaje da se situaciju u BiH dovede do usijanja. Јedina reakcija EU-a i Amerike tiče se uvijek RS-a a takav jednostran pristup morat će se mijenjati, zaključio je.

VEZANO

KOMENTAR Povijesni izazovi i lažni recepti – Europa na raskrsnici

urednik

KRITIKE EUROPSKE KOMISIJE: BiH bez napretka!

urednik

Konaković i Dodik postigli dogovor

urednik