Politika

Džaferović: Vlast u FBiH nije moguće formirati bez SDA

Ustavni sustav FBiH je takav da vlast u tom entitetu nije moguće formirati bez SDA, rekao je za BHRT potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.

-Ustavni sustav FBiH je takav da Vladu FBiH mogu činiti oni koji zadovoljavaju nekoliko uvjeta, jedan od kojih je većina u klubovima konstitutivnih naroda i mogućnost da se predloži predsjednika/potpredsjednika FBiH. Drugi je većina u Zastupničkom domu Parlamenta. Kombinacija ta dva uvjeta kaže tko će biti vlast u FBiH. SDA i DF jedini u Klubu Bošnjaka mogu predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH i mi smo to uradili, pojasnio je Džaferović i ustvrdio da ‘Osmorka’ ne može predložiti kandidata za predsjednika/potpredsjenika FBiH iz reda Bošnjaka jer nema 11 potrebnih izaslanika. 

-Dogovorena parlamentarna većina i problem koji je napravljen u Zastupničkom domu FBiH nisu dovoljni. Sada to treba promijeniti i krenuti od političkih stranaka koje mogu predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH i u okviru toga tražiti parlamentarnu većinu, dodaje potpredsjenik SDA, koji drži da su stranci podržali kampanju protiv SDA kako bi na vlast došla ‘Osmorka’, te bili ostvareni Dodikovi i Čovićevi ciljevi.

-To je pogrešno. Mi smo surađivali s međunarodnom zajednicom i nismo dozvoljavali da se ide protiv interesa BiH, bili smo konstruktivni politički akteri i najednom smo, po željama međunarodne zajednice i ‘Osmorke’, u outu. Ostaju oni koji su pravili nered. Dodik i njegov SNSD vršili su udar na državni poredak, Čović koji je blokirao Vladu FBiH, suce Ustavnog suda… To je cilj zašto vršiti udar na SDA. Ne možete praviti red u društvu i državi tako što ćete povlađivati onima koji prave nered. Pravi put je da igrače koji prave nered uvesti u red, naveo je Džaferović.

Govoreći o mogućim blokadama SDA na federalnoj razini, on kaže da će SDA samo poštivati Ustav i Izbroni zakon BiH. U svjetlu najave lidera SNSD-a Milorada Dodika da će fokus djelovanja vlasti iz RS-a biti na vraćanju nadležnosti te poruke da RS mora težiti neovisnosti, Džaferović je bivšem kolegi u Predsjedništvu BiH poručio da dobro pazi što priča i radi.

-BiH će biti cjelovita. Nikada ni pedlja BiH neće otcijepiti. Neka gradi RS kao bh. entitet, multietnički. Neka poštuje institucije BiH i poštuje ljudska prava svih ljudi koji žive u RS, a ne da se disktiminira Bošnjake i Hrvate. Jedino će tako sačuvati RS i jedino tako ona može postojati. Ako nastavi, to je put ka ukidanju RS-a, zaključio je.