DNEVNI Politika

Hoće li zbog blokade iz HDZ-a BiH biti odgođeni izbori u BiH?

Nakon blokade odluke koja bi omogućila nesmetano financiranje i održavanje općih izbora u BiH raspisanih za 2. listopad 2022. godine najutjecajniji veleposlanici u BiH oštro su osudili takav potez ministara iz reda HDZ-a BiH.
Američko veleposlanstvo u BiH je poručilo da je odluka HDZ-a BiH da blokira financiranje izbora na „neodgovorna i neopravdana“.
– Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju sredstva za ovu najosnovniju demokratsku funkciju – slobodne i poštene izbore, naveli iz Veleposlanstva SAD-a.

HDZ BiH proglašen kočničarem promjena
Dalje ističu da ponašanje HDZ-a po ovom, ali i drugim pitanjima posljednjih tjedana, uključujući protivljenje ključnim reformama koje zahtjeva Europska unija – nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za euroatlantske integracije.
– Upravljanje, a ne opstrukcije i korupcija, jedini je put naprijed za BiH, njene konstitutivne narode i njene građane, poručili su iz američkog vlepeoslanstva u BiH.
Veleposlanik EU u BiH Johann Sattler izjavio je da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje od onoga što im pružaju političari.
– Lideri BiH kažu da žele budućnost u EU. No ipak nema financiranja izbora, a opet su propuštene prilike za donošenje Zakona o sukobu interesa, Zakona o javnim nabavkama i izmjena VSTV-a. BiH i i njeni građani zaslužuju bolje, napisao je Sattler na Twitteru
Ponašanje HDZ-ovih ministara u Vijeću ministara BiH osudio je i britanski veleposlanik Mathew Filed.

– Odluka HDZ BiH da blokira financiranje izbora 2022. je neodgovorna i nedemokratska. Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to obezbijede uslove. Demokracija ne smije biti talac internih razmirica, kaže se u reakciji veleposlanika Mathew Fielda.
U međuvremeni, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija pozvao je da se nastavi s pripremama za provođenje općih izbora u listopadu, te najavio da će novac Središnje izborno povjerenstvo BiH imati na raspolaganju kada on bude neophodan.
– Žao mi je što smo došli u ovu situaciju u vezi sa financiranjem izbora. Nepotrebno inzistiranje da se osigura novac do točno određenog datuma dovodi nas u ovu situaciju u kojoj se danas nalazimo, rekao je Tegeltija.

Realna odgoda izbora
Budući zadnji rok za osiguravanje financijskih sredstava za održavanje izbora ističe danas (19. svibnja), postavlja se pitanje koji je daljni razvoj situacije, te da li će OHR i na koji način reagirati kako bi se ovaj proces odblokirao.
Iz ureda visokog predstavnika su ponovili da da Vijeće ministara BiH mora osigurati sredstva za provođenje izbora.
– Građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da uživaju svoje demokratsko pravo na slobodne, fer i demokratske izbore. Nakon što je Centralna izborna komisija raspisala opće izbore, Vijeće ministara i svi njegovi članovi moraju bez odlaganja ispuniti svoje obaveze i osigurati sredstva koja su neophodna za održavanje izbora. Organi vlasti i izabrani dužnosnicimoraju biti odgovorni građanima,
kazali su iz OHR-a.
S ovakvim stavom OHR-a u potpunosti se slaže i bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i sadašnji predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić,
– Izborni zakon je jasan – država mora osigurati sredstva za provođenje izbora, a iz kojih fondova i budžeta, to ne treba da interesira ni Centralnu izbornu komisiju ni bilo koga drugog. U zakonu se ne spominje mogućnost nedostatka financijskih sredstava. Zakonodavac nije slutio da se to može desiti. I, zaista nije, do lokalnih izbora prije dvije godine. Rok sada jeste 19. svibnja, ali to ne znači da će se izbori otkazati ako ne bude ispoštovan,  kaže Šehić.
Šehić naglašava da SIP-u BiH u ovom trenutku ne treba svih 12,5 milijuna maraka, ali su mu, pored ostalog, hitno neophodna sredstva za angažman 50-60 ljudipo ugovoru o djelu, kako bi se krenulo u proces ovjere političkih subjekata i kandidata.

Michel stiže u BiH

Simptomatično je da je za petak i subotu najavljen dolazak predsjednika Europskog vijeća Charles Michela u BiH. Po najavama trebao bi posjetiti Sarajevo i Mostar. Očigledno je da će na tim sastancima koji će biti organizirani biti riječi i o ovom pitanju, pa je za očekivati da visoki predstavnik u BiH vjerojatno neće poduzimati nikakve korake dok se odvijaju takve vrste razgovora.
Po nekim medijskim izvorima, Charles Michel će se sastati sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, Erduanom Kafedžićem i savjetnikom u ime ambasade SAD-a, Erikom Larsonom. Planirano je da Charles Michel u Bosni i Hercegovini provede dva dana, te da se sa predstavnicima vlasti sastane u Sarajevu i Mostaru.

U Bosni i Hercegovini nedavno je boravio Simon Mordue, šef kabineta Michela, koji se raspitivao o izbornoj reformi, te mogućem nastavku pregovora i formatu. Mnogi tvrde da je pravi ‘autor’ ove posjete hrvatski premijer Andrej Plenković koji preko svog utjecaja u administraciji Europske unije pokušava u dogovoru s Draganom Čovićem odgoditi izbore u BiH, makar na mjesec dana, a u međuvremenu postići neku vrstu sporazuma o izmjeni Izbornog zakona u BiH.
Podsjetimo, potpuno isti scenarij već je viđen s odgađanjem lokalnih izbora i izmjenama Izbornog zakona kada su bila u pitanju izborna pravila za Mostar.

J. S.