Politika

Krišto: Ovo su povijesni izbori, i za BiH i za Hrvate u BiH

Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za članicu Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima, rekla je da je potpuna ustavna jednakopravnost i legitiman izbor političkih predstavnika u interesu cijele BiH. Prema njezinoj ocjeni, ovo su povijesni izbori, i za BiH i za Hrvate u BiH.

-Ustav BiH definirao je BiH kao državu tri konstitutivna naroda, nepravedno podijeljenu na dva entiteta – bošnjački i srpski. Postoji ustavna diskriminacija prema konstitutivnom narodu, a uz to imamo stalne nasrtaje na Ustavom zajamčena prava Hrvata, gdje nam drugi narod, bošnjački, većinski, bira političke predstavnike. Samo kroz rješenje na načelu pune ustavne jednakopravnosti i kroz legitiman izbor političkih predstavnika u Predsjedništvu i domovima naroda, BiH ima budućnost i opstojnost, kazala je Krišto u razgovoru za HTV.

Ocijenila je i da zemlja stagnira, da su društveni i politički odnosi na dnu, a poljuljano povjerenje, prvenstveno između Bošnjaka i Hrvata, treba ponovno izgraditi. Izrazila je i uvjerenje da će Hrvati pokazati snagu i zajedništvo, kao što je to pokazao i HNS kroz kandidiranje zajedničkog kandidata.

Ključna politička poruka Krišto jest da je BiH njezina domovina i da ju voli, da je to domovina i hrvatskog naroda.

-Hrvatski narod, kao konstitutivan narod, nije niti, manjina ni mali narod, to je narod koji je ustavotvoran, konstitutivan i suveren, poručila je.

Odgovarajući na pitanje slaže li se s onima koji kažu da su neki stvarni problemi građana ostali zaboravljeni, rekla je da HDZ BiH u izbore ide s programom izrađenim temeljem analize političke situacije i kriza, izazova vremena.

-Ne bih rekla da su po strani ostavljena druga pitanja. U našem su fokusu, ne samo politička pitanja, ali oni su zaista prioritet u BiH i moraju se riješiti, jer opterećuju i sva druga pitanja, pojasnila je i istaknula da se, ako pobijedi, ne može odustati od izmjene Izbornog zakona BiH, kojeg se mora izmijeniti prema odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju.

-To znači da i hrvatski narod, kao konstitutivan narod, ima pravo odlučiti tko će ga predstavljati, zastupati u institucijama. Zbog nepromijenjenih pravila, HNS je odlučio ići s jednim kandidatom bez političkog pluralizma, obrazložila je Krišto koja se nada i vjeruje da će i da će politički predstavnici drugih naroda shvatiti da je to interes i budućnost BiH.