BIH Politika

Lendo i Stojanović sa Sarrazinom oprečno o problemima pri formiranja vlasti u FBiH

Manuel Sarrazin, specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan, je u zgradi Delegacije EU-a u BiH o formiranju vlasti na federalnoj razini razgovarao s potpredsjednicima Federacije BiH Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem, a koji su ga tijekom razgovora upoznali sa svojim, no različitim viđenjima toga kako bi trebalo formirati Vladu FBiH.

Lendo je nakon sastanka izjavio da je Sarrazinu iznio svoj stav i ponovio da bez SDA ne vidi formiranje nove Vlade FBiH.

-Nastojao sam biti realan i optimističan. Sarrazin je došao pomoći nam i siguran sam da će i pomoći. On nas je saslušao i pokušao prenijeti pozitivna iskustva iz Njemačke, što je dobro. Predložio nam je da se dogovorimo, a za što imamo 28 dana, te ćemo, vjerojatno, 28. dana imati neka rješenja. Tri političke stranke, SDA, SDP BiH i HDZ BiH, kao nositelji tih procesa, trebaju naći rješenja, rekao je Lendo i ponovio da SDA i DF, kao pobjednici Općih izbora 2022., trebaju biti dio Vlade, koju trebaju imenovati predsjednik i dva potpredsjednika FBiH.

-Ne možemo blokirati, dvoje hoće jedan neće. Moramo iznaći rješenje i oni moraju shvatiti da bez SDA i DF u okolnostima kakve jesu ustavni i zakonski ne može doći do rješenja. Nikako da shvate da su SDA i DF pobjednici izbora i da trebaju sudjelovati u formiranju Vlade, dodao je Lendo.Iako su stranke ‘Osmorke’ s HDZ-om dogovorile podjelu resora, Lendo tvrdi da do sada ništa nije dogovoreno niti predloženo.

Stojanović: Sukob našeg Ustava između građanskog i etničkog

-Koalicija koja ima natpolovičnu većinu ima svoj program i raspodijeljene resore te mislim da će to vrlo brzo biti i predloženo, izjavio je, pak, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, koji je  upoznao izaslanika njemačke Vlade Sarrazina s problemima koji postoje u procesu formiranja vlasti.

-Predstavili smo mu situaciju u kojoj smo se našli i iznijeli svoje konkretne stavove i potencijalna rješenja onako kako smatramo da bi se ovu situacijutrebalo razriješiti. Problem su naša različita viđenja toga tko bi trebao formirati Vladu i na kojim načelima. Zagovornik sam da to bude koalicija koja ima natpolovičnu većinu u Zastupničkom domu ParlamentaFBiH, dok Lendo zagovora da se 13 izaslanika koji su ga izabrali mora poštivati po svaku cijenu. Prevedeno, to je jedan sukob našeg Ustava između građanskog i etničkog, naveo je Stojanović te dodao da je prijedlog njegova rješenja da se poštuje građansku većinu.

VEZANO

Nikšić ili Novalić? Odluka u rukama Lende ili Schmidta!

urednik

Hoće li se raspetljati čvor oko formiranja Vlade FBiH?

urednik

Hoće li HDZ u federalnu vlast uvesti SDA?

urednik