BIH Politika

Markovina: Bećirović će relaksirati odnose, svi su prolazni no Dodik i Čović nisu

Komentirajući ishod Općih izbora u BiH, povjesničar Dragan Markovina za N1 je ocijenio da će pobjeda Denisa Bećirovića (SDP BiH) relaksirati odnose, ali i ukazao da se SDP BiH mora fokusirati na priču o socijalnim i ekonomskim temama jer narod gladuje.

-Evidentan gubitnik izbora je Bakir Izetbegović, Milorad Dodik je u stagnaciji, očito da je dobio i spasio svoju poziciju. Definitivni pobjednik, bez obzira na ishod člana Predsjedništva BiH, jest Dragan Čović jer je dobio ogromnu potporu među hrvatskim biračima a i obzirom na odluke koje je visoki predstavnika Schmidt donio neposredno nakon izbora. Mislim da će novo Predsjedništvo BiH malo relaksirati odnose i da će biti bolje no prošlo, kazao je Markovina te, govoreći o pozicijama Dodika i Čovića, naveo da su lideri u Srbiji i Hrvatskoj prolazni, dok je njihova pozicija ovdje, zbog uređenja BiH, zacementirana.

-Zadnjih desetak godina pozicije Dragana Čovića i Milorada Dodika su puno moćnije i od bilo kojeg predsjednika HDZ-a u RH, i od Zorana Milanovića, i od Aleksandra Vučića, koji je svemoćan u Srbiji, istakao je Markovina.