Politika

SDP i NiP neslužbeno podržali Nihada Uka za premijera SŽ

Socijaldemokratska partija i Narod i Pravda već su neslužbeno podržali prijedlog Naše stranke da funkciju premijera Sarajevske županije obavlja Nihad Uk, rečeno je Feni iz Naše stranke. Istakli su da taj prijedlog moraju razmatrati stranački organi njihovih partnera u vlasti, ali da ne bi trebalo biti nikakvih problema. ‘Predsjedavajući Skupštine SŽ Elvedin Okerić treba do 25. veljače imenovati Uka za mandatara, koji ima mjesec dana da formira Vladu SŽ, o kojoj će se izjašnjavati Skupština SŽ. Za 15 dana trebala bi biti poznata sva imena ministara’, pojasnili su. Dodaju da će potpisati i principe o uspostavljanju vlasti na razini SŽ, koji su u finalnog fazi, kao i program.

Zastupnik SDP-a u Skupštini SŽ Irfan Čengić smatra dobrim što je Naša stranka konačno predložila ime kandidata za premijera. ‘I dalje smatram da je tu poziciju trebao obavljati netko iz SDP-a ili NIP-a, ali kada su već odlučili i tu poziciju prepustiti NS-u mislim da u ovom trenutku NS, pored Sabine Čuduć, nema boljeg kadra za tu poziciju od Nihada Uka’, kazao je Čengić za Fenu. Očekuje kako će predstavnici koalicije ubrzo zvanično dogovoriti ime mandatara, jer taj proces traje predugo. ‘Žitelji SŽ zaslužuju novu Vladu SŽ koja odražava njihovu volju iskazanu na izborima, sve drugo je izrugivanje demokraciji’, poručio je Čengić.  

Glavni tajnik Naše stranke Nihad Uk prijedlog je te stranke za mandatara nove Vlade SŽ, odlučio je Kantonalni odbor Naše stranke. Uk je rođen 1989. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na Katedri za međunarodno javno pravo na istom fakultetu. Od 2017. je glavni tajnik Naše stranke, a prije toga radio je u realnom sektoru. Od 2016. do 2022. bio je vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, a ujedno je delegiran u Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Na Općim izborima 2022. godine izabran je za zastupnika Naše stranke u Skupštini SŽ.