DNEVNI Mostar Politika

SDP priopćio da je Kordić bezobrazan

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izjave gradonačelnika Mostara Marija Kordića o tome kako su okupljanja antifašista u Mostaru veličanje zločinačkih ideologija smatra izuzetno opasnim i u, najmanju ruku, bezobraznim, priopćeno je iz te stranke.

-Ovakve namjerno ciljane izjave, sasvim sigurno, ne doprinose smirivanju situacije u Mostaru, a gradonačelnikovo izjednačavanje svih, pod krinkom neobavezujućih deklaracija Evropske unije, samo dolijeva ulje na vatru u gradu koji još nije prebolio svoje rane iz proteklog rata.

Da ne bi držali čas hostorije koju je potvrdio čitav svijet, ili povijesti, da nam se gradonačelnik ne uvrijedi, u subotu se obilježavao Dan oslobođenja Mostara, od istih onih koje gradonačelnik pokušava staviti u ravnu sa slavnim antifašistima.

Obilježili su ga isti oni, čiji su se potomci i u ovom ratu borili protiv fašizma, preodjenutog u šuplju priču o buđenju naroda. Obilježili su ga na stratištu svojih antifašističkih predaka, koje bi gradonačelnik i njegovi istomišljenici najradije sravnili sa zemljom.

Podsjetit ćemo gradonačelnika da se u subotu nije mahalo nikakvim simbolima režima, nego bivše države SFRJ, u kojoj se i gradonačelnik rodio. Iste one koja je bila međunarodno priznata i koja je nastala na antifašističkim temeljima. Za razliku od NDH, koja je je bila i ostala marionetska država fašističkih vođa, nastala na masovnom ubijanju i protjerivanju svih neistomišljenika, a najviše antifašista.

To, kako je gradonačelnik perfidno u svoju nacionalističku izjavu napravio poveznicu sa djecom, koja zaista nisu kriva što imaju takvog gradonačelnika, dokazuje nemoć toga da se svijetli antifašistički trenuci Bosne i Hercegovine, ali i bivše države, ne mogu zametnuti. Jer smo sigurni da i djeca znaju tko su bili antifašisti, a tko sluge fašista. 

Na kraju, da ne bude samo da gradonačelnik pokušava zametnuti tragove antifašizma u Mostaru, to isto rade i njegovi dugogodišnji saveznici iz SDA, kojima je nedavno zasmetala pozorišna predstava koja bi veličala antifašiste, te su je pokušali zabraniti pod smiješnim opravdanjem da vrijeđa vjernike i borce Armije BiH.

Što se tiče SDP BiH, nikada nećemo odustati od toga da Mostar bude grad po mjeri svih građana i u kome će se slaviti svi oni koji su doprinijeli da Mostar takav bude, nevažno radilo se o bližoj ili daljoj prošlosti, priopćeno je iz SDP-a BiH.

Bit će zanimljivo pratiti kakav će biti odnos ovih političkih partija u izbornoj godini, s obzirom da su SDP i HDZ BiH zajedno u vladajućoj koaliciji i na državnoj i na federalnoj razini, kao i u HNŽ-u.

VEZANO

SDP zatražio vanrednu sjednicu Skupštine HNK-a

urednik

Mostarac preminuo nakon ranjavanja iz lovačke puške

urednik

Kordić podijelio bonove za 30 obitelji povodom blagdana Božića

urednik