BIH Politika

Slučaj Vukoja opet presudio: Nije bilo kvoruma da se održi sjednica Zakonodavno-pravnog povjerenstva

Zakonodavno-pravno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije ni u petak nije zasjedalo. Na sjednicu nisu došli članovi Povjerenstva iz oporbenih stranaka jer se ne slažu sa dnevnim redom, točnije, uvrštavanjem točke koja se tiče izmjena Poslovnika Zastupničkog doma FBiH.

Predloženim izmjenama klubova zastupnika SDP, NiP-Pomak, NS, HDZ-HNS, HDZ 1990-HNP i PDA, otvara se mogućnost neustavnog postavljanja Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH.

Dan prije zasjedanja član komisije Dennis Gratz (DF) je zatražio izmjene dnevnog reda, odnosno da se izuzme točka koja se tiče Poslovnika a kako bi se mogle razmatrati ostale predložene točke i time se osigurala daljnja operativnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u smislu njegove glavne, zakonodavne funkcije. Bez prethodnog mišljenja Zakonodavno-pravnog povjerenstva o zakonima, propisima…zastupnici u Zastupničkom domu FBiH se ne mogu izjašnjavati o tim točkama na sjednicama.

Dnevni red za sjednicu bio je obimniji nego ikada, bile su predložene 22 točke među kojima su i prijedlozi zakona koje su zastupnici uputili u parlamentarnu proceduru i prije više od godinu dana. ‘Ja nisam bio na sjednici jer predavanje nisam mogao otkazati. Ne znam je li bila, je li bio kvorum jer ja sam imao obaveze’, rekao je Gratz.

Na pitanje je li dobio odgovor predsjednika Zakonodavno-pravnog povjerenstva Belmina Zukana na njegovu molbu da se sa dnevnog reda sjednice izuzme točka u vezi sa izmjenama Poslovnika, odgovorio na je kako povratne reakcije nije bilo. ‘Mislim da je moja molba bila fer. Evo mi ništa ne blokiramo. Zamolio sam da se skine ta točka da bi mogli proći zakoni i da se može zakazati sjednica Parlamenta FBiH, međutim nitko mi ništa nije odgovorio. Kada sam vidio da ne mogu odgoditi predavanje, nisam otišao na sjednicu’, kazao je Gratz.

Predsjednik Zakonodavno-pravnog povjerenstva je Belmin Zukan (SDP) a zamjenik Delfa Dejanović (HDZ, HSS SR, HSS, HSP…). Članovi su Haris Silajdžić (SBiH), Mirza Batalović (NES), Nezir Pivić (SDA), Adisa Kokić-Hinović (SDA) i Dennis Gratz (DF Željko Komšić). Iz reda stručnih, znanstvenik, kulturnih i javnih radnika su Jasna Planinčić, Miroslav Marić i Vernes Mulić.

Nezir Pivić je u međuvremenu imenovan za premijera ZDŽ čime mu je prestao mandat u Zastupničkom domu FBiH a samim tim je prestao biti i član ovog povjerenstva.

VEZANO

Federalni parlament treba ‘pritisnuti’ Ćemana i Palavrić da napuste Ustavni sud BiH

urednik

Vukoja ‘ne može’, a SDA-ovi visoki kadrovi odavno u Ustavnom sudu

urednik

Direktori kulturnih institucija razgovarali s ministrom kulture HNŽ-a

urednik