BIH Politika

Ustavni sud BiH – glavna institucija razdora i novih podjela

Mirko Šarović, bivši predsjednik Republike Srpske i bivši predsjednik SDS-a, smatra da se Ustavni sud BiH koristi za reviziju Daytonskog mirovnog sporazuma te da je ta pravosudna institucija glavna institucija razdora, novih podjela i prijetnji miru u BiH.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je rak-rana, i prethodnih, i budućih kriza te ima potencijal BiH odvesti u novi sunovrat ako na tom pitanju ništa ne bude urađeno.

– Ima nas potencijal odvesti u novi sunovrat upravo stoga što se različito tumači i koristi za izmjene i reviziju Daytonskog sporazuma, obrazlaže Šarović koji je dodao da tome pridonose i visoki predstavnici koji smatraju da najbolje znaju što treba Bosni i Hercegovini. Kako se 21. studeni, dana kada je parafiran Daytonski sporazum, u RS- slavi kao praznik, no ne i u Federaciji BiH, on kaže da je to najbolja poruka kako se u BiH gleda na taj ključni dokument.

– Manje sam optimist no ikada i ne vidim svijetlu perspektivu ni u sljedećoj godini. Mnogo smo veći optimisti bili neposredno nakon potpisivanja tog sporazuma, rekao je Šarović koji smatra da je Daytonski sporazum dobar okvir za srpski narod i za RS. Prema njegovoj ocjeni, trenutna situacija u BiH je najgora u proteklih 28 godina, koliko je prošlo od potpisivanja tog mirovnog sporazuma.

– Uzrok ovako lošem stanju nije Ustav, iako mnogi pozivaju da ga se mijenja. Problem je u onima koji sve to provode, poručio je Šarović.

VEZANO

Dodiku će sljedećih dana itekako trebati Kajganić i Ćulum

urednik

Narodna skupština RS-a pozvala sudije iz tog entiteta na ostavke u Ustavnom sudu BiH

urednik

Bunoza najavio radnu grupu za reformu Ustavnog suda BiH

urednik