Posao

Energetska tranzicija treba biti pravedna

Stanje u rudnicima uglja koji posluju u sastavu Koncerna JP ‘Elektroprivreda BiH’ je teško, gubici u većini ugljenokopa premašuju osnovni kapital, oprema je zastarjela, teški su uvjeti rada a veliki je i broj invalida rada.

Stoga je nužno nastaviti proces restrukturiranja, koji podrazumijeva nova organizacijska rješenja, promjenu sustava upravljanja, izdvajanja poslova, a sve s krajnjim ciljem likvidnog poslovanja uz pozitivne proizvodne i financijske rezultate.

Navedeno su ključne konstatacije iz referata o dostignutoj razini restrukturiranja rudnika uglja autora Edina Lapandića (Elektroprivreda BiH) i grupe autora, koji će biti predstavljen na 16. Savjetovanju Bosanskohercegovačkog odbora Međunarodnog vijeća za velike električne sustave (CIGRE), zakazanog za kraj listopada.

O pripremama za taj skup raspravlja i Upravni odbor Bosanskohercegovačkog odbora CIGRE. Među 150 radova pripremljenih za taj skup, jedino se gore navedeni bavi rudnicima, koji osiguravaju 80% energije za proizvodnju struje u Koncernu. Autori osobito ističu da nastavak procesa prestrukturiranja rudnika mora imati human karakter.

S ovim u svezi, predsjednik BH CIGRE Edhem Bičakčić upozorava da energetska tranzicija, ako ju se ne provede na sveobuhvatan način, stvara i negativne učinke po lokalne zajednice i rudarska prava. Upravo značaj adekvatnih socioekonomskih politika zahtijeva ‘pravednu tranziciju’ koja se, u tom kontekstu, dodaje Bičakčić, referira  na socioekonomski pravedne politike koje će omogućiti da proces energetske tranzicije ima minimalne negativne posljedice po ekonomiju i društvo, uključujući rast siromaštva, gubitak radnih mjesta, itd.

Predstojeća jesen bit će karakteristična po brojnim aktivnostima domaćih elektroenergetičara. Idućeg tjedna se, naime, u Sarajevu održava sjednica Administrativnog vijeća Međunarodne CIGRE sa sjedištem u Parizu, a potom će naš BH. CIGRE u Istanbulu sredinom listopada preuzeti predsjedavanje regionalnom konferencijom CIGRE -SEERC.

– Potrudili smo se sve te skupove organizirati na najbolji mogući način i pokazati da BiH u oblasti elektroenergetike prihvaća, a često i sama stvara najsuvremenija rješenja proizvodnje električne energije i vođenja sustava, konstatira Bičakčić, predsjednik BHK CIGRE.