Posao

COLLABORATHON Besplatne digitalne konsultacije za mala i srednja preduzeća

Ljubav prema prirodnim znanostima, posebno biologiji, usmjerila je bh. znanstvenicu Anelu Zorak ka njenom današnjem pozivu – genetici.

Znajući važnost genetičke analize iz vlastitog iskustva, kao i da genetički nalaz može pomoći kod prevencije bolesti, ukazati na nasljedni oblik karcinoma ili neka druga oboljenja, početkom 2021. godine Anela je pokrenula prvo genetičko savjetovalište “Genetika” u Bosni i Hercegovini.

Cijeneći značaj brzine pretraživanja različitih baza podataka da bi došla do potrebnih informacija za potencijalne klijente, bila su joj potrebna digitalna rješenja za efikasnije poslovanje.

Trendovi

-Godinama prije nego je pandemija COVID-19 zahvatila čitav svijet, digitalizacija poduzeća i njihovih poslovnih modela smatrali su se jednim od najsnažnijih trendova koji mijenjaju globalno poslovanje, navodi Anela, te dodaje: “Svjesna potrebe za digitalnom transformacijom, na samom početku poslovanja nisam bila u mogućnosti izdvojiti sredstva i potrebne resurse da angažujem stručnjake koji bi predložili adekvatno rješenje i digitalne alate.”

Vidjela je objavu na Instagramu o Danima digitalnih konsultacija “Collaborathon, događaju namijenjenom vlasnicima i menadžerima malih i srednjih poduzeća (MSP) koji žele unaprijediti svoje poslovanje korištenjem digitalnih tehnologija, i odlučila se prijaviti.

Zahvaljujući trodnevnom “Collaborathonu” organiziranom 2021. godine, Anela je imala priliku predstaviti svoje poslovanje, izazove s kojima se susretala, te raditi s domaćim stručnjacima iz digitalnog sektora u BiH.

Dobila je posve drugačiji uvid u digitalno poslovanje, te kao rezultat učešća na programu trenutno radi na razvoju portala koji će omogućiti pristup i rad na Europskom tržištu.

Smatra da razmjena ideja, sagledavanje vlastitih problema s drugih točki gledišta, ali i otvaranje posve novih vidika u svijetu digitalizacije je nešto što može koristiti svakom malom i srednjem poduzeću. 

Dani digitalnih konsultacija

Drugi po redu “Collaborathon” održat će se od 2. do 4. prosinca u Sarajevu. Dani digitalnih konsultacija osmišljeni su da pruže vrhunsko iskustvo edukacije i mentorstva u kontekstu upotrebe IT rješenja za unapređenje poslovanja firmi. Zajedno s digitalnim ekspertima, firme će identificirati moguća rješenja i način implementacije, na bazi čega će pripremiti koncept digitalizacije svog poslovanja.

Tokom događaja, sudionici će imati i priliku predstaviti svoj koncept zainteresiranim IT kompanijama iz BiH u formi tzv. B2B sastanaka, odnosno kroz “jedan na jedan” razgovore. Na ovaj način IT firmama se pruža mogućnost da se upoznaju s potrebama poduzeća i zahtjevima tržišta u BiH, te da primijene neka od svojih postojećih rješenja ili razviju nova.

Ciljevi “Collaborathona” su podizanje svijesti o mogućnostima digitalizacije i razvijanje inovativnog duha malih i srednjih poduzeća u BiH. “Collaborathon” pomaže firmama da unaprijede poslovanje u bilo kojem segmentu, poput: transformacije i optimiziranja proizvodnog procesa, unapređenja karakteristika proizvoda ili usluge, interakcije i odnosa s kupcima, interne ili eksterne komunikacije i procesa donošenja odluka, procesa obrade podataka, itd.

Digitalna ekonomija je u potpunosti promijenila način rada i poslovanja – sve veći broj dostupnih digitalnih alata omogućava firmama da postanu efikasnije i inovativnije, stvarajući nove prilike za rast. Mnoga mala i srednja poduzeća traže načine kako poboljšati korisničko iskustvo, unaprijediti karakteristike proizvoda ili usluge i optimizirati proizvodni proces.

Međutim, ono što mnoga istraživanja pokazuju jeste da vlasnici i menadžeri poduzeća vrlo često nisu svjesni značaja digitalnih tehnologija za poslovanja, a oni koji jesu, suočavaju se s problemom da ne znaju odakle početi, ni šta im je točno potrebno.

„Collaborathon“ je dio projekta “Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH” koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju Savezne Republike Njemačke.

Projekt financira i Europska unija, u dijelu EU4DigitalSME programa Europske unije za podršku malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije, što ih čini konkurentnim, vještijim, povoljnijim i ekološki prijateljskim. Projekat digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini implementiraju GIZ i EBRD.