Posao

Dolar ojačao, euro oslabio

Tečaj dolara u utorak je na međunarodnim tržištima ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta, a euro je oslabio nakon odluke njemačkog ustavnog suda vezano za kupnju državnih obveznica.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, bio je u plusu 0,4 posto u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije, dosegnuvši 99,91 bod. Drži se tako nedaleko najviše razine u dva tjedna od 100,83 boda, koju je nakratko dosegnuo krajem travnja.

Tečaj eura oslabio je pak 0,7 posto prema dolaru, skliznuvši na 1,0826 dolara, nakon što je njemački ustavni sud presudio da Bundesbank mora u roku tri mjeseca prestati kupovati državne obveznice zemalja eurozone ako Europska središnja banka (ECB) ne dokaže da su te kupnje potrebne.

Dolar je ojačao nakon što je američki predsjednik Donal Trump pojačao verbalne pritiske na Kinu, potaknuvši bojazni od izbijanja novog trgovinskog rata. No, njegovo jačanje bilo je ograničeno jer se raspoloženje investitora prema preuzimanju rizika blago poboljšalo u kontekstu popuštanja restrikcija uvedenih s ciljem ublažavanja koronakrize, što budi nadu da se najgore što se tiče oštrog globalnog pada aktivnosti vjerojatno bliži kraju, ili je već prošlo.  

“Investitori su pažnju ponovno usmjerili popuštanju mjera ‘ostani doma’ … pri čemu su boljem raspoloženju pridonijele vijesti o blažem porastu broja novozaraženih i umrlih”, rekao je Charalambos Pissouros, viši valutni analitičar u JFD Groupu.

Na tržištima je obujam trgovanja smanjen zbog praznika u Japanu i Kini. Kineski juan u takvim je okolnostima blago ojačao na inozemnim tržištima prema dolaru, nakon što je dan ranije nakratko skliznuo na najniže razine u šest tjedana.

Rast cijena nafte na svjetskim tržištima podupro je australski dolar, kao i ostale valute koje se oslanjaju na kretanje cijena na tržištima roba, poput norveške krune.

Cijene sirove nafte na američkom tržištu porasle su za 6,6 posto, a na londonskom za oko pet posto, pod utjecajem smanjene proizvodnje nafte i popuštanja mjera karantene diljem svijeta, uključujući u Italiji, Finskoj i nekoliko američkih saveznih država.

VEZANO

Grbavica, 20.45: ‘Kontrolom posjeda protiv agresivnih Otočana’

urednik

EK i EIB izdvojili 3,3 milijarde eura za Zapadni Balkan

urednik

UEFA: U ožujku konačna odluka o domaćinstvu Eura

urednik