Posao

Kineska ekonomija zabilježila rast od 4,9 posto u trećem kvartalu

Kineska ekonomija zabilježila je rast od 4,9 posto u trećem kvartalu, pokazali su u ponedjeljak zvanični podaci, dok se druga ekonomija svijeta oporavlja od krize s koronavirusom.

Ekonomija je dobila na zamahu nakon rasta od 3,2 posto u drugom kvartalu i nakon istorijskog pada od 6,8 posto iz prvog kvartala ove godine izazvanog epidemijom COVID-19.

Ukupno u devet mjeseci 2020. godine, ekonomija je zabilježila rast od 0,7 posto, sudeći po Nacionalnom statističkom zavodu.

Ekonomija je ojačala neznatno manje nego što su eksperti predviđali, ali dovoljno da omogući budući globalni ekonomski oporavak. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da Kina bude glavni pokretač globalnog ekonomskog rasta od 0.6 posto do kraja 2021., u poređenju s krajem 2019.

Kineski ekonomski oporavak zasnovan je na agresivnom suzbijanju širenja virusa putem masovnih testiranja, praćenja kretanja i zabrana ulazaka.

Nakon ponovnog pokretanja poslovanja u martu, kineski proizvođači okoristili su se kreditima koji su im pomogli da se bore s pandemijom. Kina je također izvezla brojne maske za lice i medicinsku opremu potrebnu širom svijeta, kao i elektroniku potrebnu za porodice koje su izolirane u svojim domovima.

Kineski izvoz porastao je za 9,9 posto u septembru, u poređenju s istim periodom prošle godine, dok je uvoz porastao za 13,2 posto.

Nabavka roba povećala se za 3,3 posto prošlog mjeseca, dok je industrijska proizvodnja porasla za 6,9 posto.

Očekuje se da čelništvo Komunističke partije raspravlja o novom petogodišnjem planu krajem ovog mjeseca, koji će se usmjeriti a stvaranje ekonomije koja se, između ostalog, oslanja na vlastite snage, prenosi dpa.  

VEZANO

Đaci u Kini nose krila kako bi održali distancu

urednik

ESPER: Rusija i Kina iskorištavaju pandemiju koronavirusa za promoviranje svojih interesa u Europi

urednik

Kineski veleposlanik u Izraelu pronađen mrtav u svojoj rezidenciji

urednik