Posao

Nekropola stećaka Radimlja na markama HP Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je izdanje redovite poštanske marke “Arheološko blago 2020.” s motivom nekropole stećaka Radimlja, nacionalnog spomenika BiH, a autor likovnog rješenja je Tomislav Zovko.

Nekropola se nalazi u Vidovu polju kod Stoca, a broji 133 stećka koji datiraju u 15. i 16. stoljeće. Najviše ih je u obliku “sanduka” i “sljemenjaka”, a 63 stećka su ukrašena.

Motivi su arkade i muške figure s uzdignutom rukom, križevi i stilizirani križevi, povijene lozice s trolistom, štitovi s mačem, zatim scene lova, plesa, dvoboja te drugi ornamenti ili figuralni prizori, priopćeno je iz HP-a Mostar.

Natpisi na hrvatskoj ćirilici ili bosančici upućuju na to da je nekropola pripadala plemićkoj obitelji Hrabena – Miloradovića, a također, trojica klesara Miogost, Bolašin Bogavčić i Ratko Brativoić uklesali su svoja imena.

U neposrednoj blizini nekropole nalazi se veći broj ilirskih tumulusa što ukazuje, navode, na kontinuitet sahranjivanja i nastavak tradicije pokapanja uz stare grobove.

Ove marke s motivom navedene nekropole u poštanskom prometu koriste se od 12. svibnja 2020. godine, stoji u priopćenju.

VEZANO

Tradicionalni Hercegovački plodovi mediterana i ove godine u Stocu

urednik

‘Slovo Gorčina’ od 24. do 26. srpnja u Stocu

urednik

HP Mostar gradi novi logistički centar

urednik