Posao

Potrošačka korpa u travnju jeftinija 248 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za travanj 2020. iznosi 1.987,72 KM i za 248 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.
Iz Sindikata podsjećaju da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za veljaču 2020. iznosila 934 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavoda za statistiku) i za 24 KM je niža od prosječne plaće isplaćene u siječnju 2020. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 46,98 posto. Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.
Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana – 46,2 posto, stanovanje i komunalne usluge – 17,7 posto, higijena i održavanje zdravlja – 10,4 posto, obrazovanje i kultura – 2,5 posto, odjeća i obuća – 10,1 posto, prijevoz – 5,6 posto, te održavanje domaćinstva – 7,5 posto.
U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz SSSBiH.

VEZANO

VLADA PUNA SAMOHVALE : Ima li Federacija najbolje ekonomske mjere u Europi?

urednik

Prvo kolektivni ugovor i minimalna plaća a tek onda novi Zakon o radu FBiH

urednik

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH insistira na osiguranju političke volje za bolja radnička prava!

urednik