Posao

Sindikat radnika trgovine: Nema stabilizacije i oporavka privrede bez oporavka socijalnog stanja

U Sindikatu radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (STBiH) smatraju da u Programu ekonomske stabilizacije i oporavka FBiH 2020.-2021., koji je Vlada FBiH nedavno usvojila, nedostaju mjere koje bi, osim očuvanja radnih mjesta ,omogućile da radnici na tim radnim mjestima mogu ostvarivati svoje pravo živjeti od vlastitog rada. Ukazuju da je minimalna plaća pitanje koje Vlada FBiH odavno izbjegava staviti na dnevni red, a nakon pandemije to pitanje dodatno je usložnjeno činjenicom da je rast plaća u realnom sektoru, koji je bio primjetan prije pandemije, zaustavljen, a primanja vraćena na minimalnu razinu za ogroman broj radnika.

“Nemoguće je govoriti o ekonomskom oporavku dok god imamo apsolutnu socijalnu nejednakost na tržištu rada. Stvarnu cijenu krize plaćaju samo i isključivo radnici u realnom sektoru. Oni su ti koji su ostali bez posla, oni rade sada u ogromnoj većini kompanija na minimalnim primanjima, dok  njihove kolege koje ostvaruju egzistenciju u javnom sektoru prolaze kroz krizu gotovo pa neoštećeno“, navodi predsjednica STBiH Mersiha Beširović. Iz Sindikata podsjećaju da su radnice u sektoru trgovine bili jedni od onih koji su na svojim leđima iznijeli teret krize izazvane pandemijom, te su dio jednog od brojnih sektora rada kojima su plaće umanjene.

“Povratak u  ‘novu realnost’, s kojom ćemo morati svi živjeti još dugo, očito je nemoguć ako ćemo se ponovo vratiti na stanje u kojem radnici u realnom sektoru pune fondove dok, istodobno, kvaliteta njihova života opada. Mi očekujemo od vlada na svim razinama ambicioznu strategiju za održiv ali, prije svega, fer oporavak. To je nemoguće bez hitnog povećanja minimalne plaće u FBiH“, poručuje se.

VEZANO

NA PRVOJ LINIJI FRONTA: Radnici u trgovinama predstavili svoju himnu

urednik

Prvo kolektivni ugovor i minimalna plaća a tek onda novi Zakon o radu FBiH

urednik

VLADA PUNA SAMOHVALE : Ima li Federacija najbolje ekonomske mjere u Europi?

urednik