Posao

STBIH traži vraćanje dostojanstva za radnike i radnice u trgovini u BIH

Povodom Dana dostojanstvenog rada, u srijedu 7. oktobra 2020. godine Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH  (STBIH) organizira online konferenciju „Vratimo dostojanstvo radnicima u trgovini!“, na koju će pozvati predstavnike političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, međunarodne zajednice i nevladinih organizacija te ekonomske analitičare.

STBIH ovim događajem nastavlja dijalog sa predstavnicima  izvršne i zakonodavne vlasti o uvjetima rada  radnica i radnika u ovom sektoru. Cilj STBIH je da se izvršna i zakonodavna vlast aktivno uključe u rješavanje statusa radnica i radnika zaposlenih u trgovini, unapređivanje njihovih radničkih prava i uvjeta na radnim mjestima.

Na konferenciji će biti govora o minimalnoj plaći, koju Vlada FBiH odgađa staviti na dnevni red, a koja je jedno od gorućih pitanja, ako se uzme u obzir trenutna situacija izazvana pandemijom i činjenica da su plaće u realnom sektoru sve niže. Govorit će se i o izmjenama Zakona o radu, ali i o pravu na slobodan dan za praznike. Ovakav vid organizacije pruža istovremeno šansu svim radnicima i radnicama koji prate STBIH da budu aktivni sudionici u ovom dijalogu.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović ističe kako su članovi STBIH itekako svjesni da bez političke volje nema promjene njihovih uvjeta rada. Također su svjesni da je ta volja dosada izostala dijelom i zato što nije bilo konstantnog pritiska na zakonodavnu i izvršnu vlast da interese radnika u ovom sektoru postavi kao prioritetne.

„Svjesni smo da više od 20 godina radnice i radnici u ovom sektoru nisu bili prioritet na BH političkoj sceni. Isto tako smo svjesni da, u cilju da to promijenimo, moramo vršiti stalni pritisak i neprestano „vući za rukav“ predstavnike političkih partija. Mi od osiguranja političke volje za promjene uvjeta rada u ovom sektoru nećemo odustati i spremni smo stalno bombardovati predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti  svojim zahtjevima i inicijativama. Tražit ćemo obećanja i insistirati na njihovom ispunjenju. Sve to planiramo zajedno sa svim radnicima kojih se ovo tiče“, kaže Beširović.

Beširović naglašava da je i ovaj događaj, kao i niz drugih koje je STBIH pokrenuo, dio projekta saradnje sa političkim strankama i gradnje partnerskih odnosa u cilju konkretnih koraka ka unapređenju statusa i uvjeta rada zaposlenih u realnom sektoru.

VEZANO

HP Mostar o pismu sindikata

urednik

PROSVJED SINDIKATA Šatorović: Ne može porez biti isti za bogate i siromašne

urednik

VLADA PUNA SAMOHVALE : Ima li Federacija najbolje ekonomske mjere u Europi?

urednik