Posao

Stručnjaci Hrvatske, Crne Gore i Srbije: Turizmu potrebna državna pomoć

Potrebna je hitna državna pomoć turizmu koji je najugroženija gospodarska grana zbog pandemijske krize, a bio je jedna od onih koje najviše pune proračune država regije, ocijenili su stručnjaci na prvom regionalnom panelu “Turizam na respiratoru” koju je u okviru međunarodne online konferencije “EXIT Strategy” organizirao EXIT festival.

Procjene Svetske turističke organizacije (WTO) su da će pad globalne turističke privrede, koja doprinosi sa više od 10 posto svjetskom bruto društvenom proizvodu (BDP), ove godine iznositi 70 posto, s prognozom da će potpuni oporavak tog sektora uslijediti tek 2023. godine.

Neki od vodećih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora Hrvatske, Crne Gore i Srbije su tijekom panel-diskusije koju je na internetu pratilo više od 20.000 ljudi, dali prve procjene za ljetnju turističku sezonu.

Beta prenosi da je mišljenje svih sudionika da bez snažne državne potpore tom sektoru, gotovo sigurno slijedi masovan bankrot i jak porast nezaposlenosti, jer je, po podacima Svjetske turističke organizacije, danas svaki deseti posao u turizmu.

Jedan od zaključaka konferencije je da će inovativnost prilikom kreiranja novih turističkih proizvoda biti ključna za oporavak, pošto će se mladji prvi odvažiti na putovanja, te će države koje to prepoznaju, brže oporaviti turizam od drugih.

Konferencija “EXIT strategy” će pod sloganom “Izlaz iz pandemije stvaramo zajedno” trajati više nedelja tijekom kojih će se u nekoliko panela okupiti neki od vodećih svjetskih i regionalnih aktera iz oblasti turizma, kulture, manifestacija, medija i drugih sfera javnog života, navodi na Facebook stranici EXIT festivala.

VEZANO

POZNATI DETALJI: Otkriven identitet poginulih hrvatskih pilota

urednik

Izaslanstvo HDZ-a BiH posjetilo grob prvog predsjednika Republike Hrvatske

urednik

U Crnoj Gori pola hotela nije otvoreno

urednik