Posao

Tržišta dionica u padu zbog straha od usporenog gospodarskog oporavka

Tržišta dionica diljem svijeta pala su zbog straha da će sve veći broj slučajeva Covida ometati gospodarski oporavak.

U Aziji je japanski indeks Nikkei 225 u trgovini od utorka pao za oko 1% da bi dosegao najnižu razinu u šest mjeseci. U New Yorku je industrijski prosjek Dow Jones opao za više od 2%, dok su glavni indeksi u Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Europi također pali.

U nekim zemljama raste broj novih slučajeva zaraze potaknuti varijantom Delta. Japanske dionice sada padaju petu sesiju zaredom zbog zabrinutosti zbog širenja ove vrlo zarazne varijante virusa i zbog toga što bi Olimpijske igre u Tokiju mogle pogoršati zdravstvenu krizu.

Referentni indeksi u Hong Kongu, kontinentalnoj Kini, Južnoj Koreji i Australiji također su u padu.

-Investitori su zabrinuti da će brzo širenje varijante Delta skrenuti s putanje globalnog oporavka, posebno u Aziji koja još uvijek ima relativno nisku stopu cijepljenja i gdje se neka široko korištena cjepiva ne čine pretjerano učinkovitima protiv ovog soja virusa, izjavio je za BBC Jeff Halley, viši analitičar tržišta.

Problema ima i u Europi. Mnoge tvrtke u Velikoj Britaniji objavile su kako skraćuju radno vrijeme, zatvaraju trgovine ili će možda morati smanjiti proizvodnju jer su zaposlenici prisiljeni na samoizolaciju nakon upozorenja iz nacionalne zdravstvene aplikacije za Covid-19.

-Optimizam koji je bio na vidiku prije samo nekoliko tjedana ponovno je zaklonjen tamnim oblacima, posebno hitnom odlukom o provođenju desetodnevne karantene za dolaske iz Francuske, rekla je Susannah Streeter, viša analitičarka za investicije i tržišta u Hargreavesu Lansdown.