BIH Posao

Završena gradnja mosta u Gradišci koji je EU sufinancirala s 3,2 milijuna eura

Obilježavanje završetka radova na prekograničnom mostu u Gradišci, jednom od najvažnijih projekata na rijeci Savi koji povezuje BiH i Hrvatsku upriličeno je u petak.

Most će povezivati ​​autocestu BiH s brzom cestom u Hrvatskoj koja je u izgradnji, a koja će ići od granice s BiH preko Okučana do granice s Mađarskom. EU je sufinancirala izgradnju mosta s 3,2 milijuna eura bespovratnih sredstava koja su kombinirana s 5,6 milijuna eura povoljnog kredita od Europske investicijske banke. 

Ceremoniji povodom završetka radova prisustvovali si voditelj Kooperacija Delegacije EU u BiH Stefano Ellero i mnogi dužnosnici iz političkog, kulturnog i javnog života BiH i Hrvatske kao i žitelji Gradiške.

-Ovaj most će donijeti mnoge prednosti žiteljima, ekonomiji, kao i cijeloj regiji zapadnog Balkana, ali i EU. Mogućnost bržeg i sigurnijeg putovanja i prijevoza roba, udobnijeg putovanja na posao, jedno je od naslijeđa moderne Europe i ti standardi moraju biti dostupni svima, kaže Ellero.

Dodao je da zbog toga EU financira mnogobrojne infrastrukturne projekte za razvoj sektora transporta i komunikacija u BiH i spremni su nastaviti u tom pravcu. Nakon što bude otvoren za promet, most u Gradišci značajno će smanjiti vrijeme čekanja na granici i omogućiti brži i sigurniji put za žitelje i poslovanje u BiH i regiji, što će poboljšati razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Projekt je važan korak ka integraciji zapadnog Balkana kroz Agendu povezivanja EU koja ima za cilj poboljšanje infrastrukturnih veza u regiji. Ovo je drugi prekogranični most preko rijeke Save koji EU sufinancira u BiH. Prošle godine, otvoreni su most, autocesta i granični prelaz u Svilaju za šta je Europska unija osigurala 25 milijuna eura bespovratnih sredstava.

EU je do sada dodijelila više od 640 milijuna eura bespovratnih sredstava za 19 projekata u BiH u sektoru transporta, uključujući nekoliko dionica na koridoru Vc, ali i željeznice i vodene prilaze/luke.

Most u Gradišci je samo dio pomoći EU za poboljšanje transportne infrastrukture u BiH koja je imala velike koristi od Agende povezivanja, a sada i od Ekonomskog i Investicijskog Plana, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.