RAT U UKRAJINI

Biden će posjetiti Poljsku na prvu godišjicu ukrajinskog rata

Predsjednik Joe Biden otputovat će ovog mjeseca u Poljsku kako bi okupio saveznike godinu dana nakon što je počeo napad Rusije na Ukrajinu, objavila je Bijela kuća, jer on namjerava da održi koaliciju koja podržava odbranu Ukrajine.

Posjeta, zakazana za 20.-22. februara, dolazi u trenutku kada ankete u Sjedinjenim Državama i inostranstvu ukazuju na slabljenje podrške za održavanje vojne i ekonomske pomoći Ukrajini u dugom ratu vrijedne desetke milijardi dolara. Osim toga, republikanci koji su nedavno preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom izrazili su skepticizam – ili otvoreno protivljenje – nastavku finansiranja.

Vjeruje se da Rusija, u međuvremenu, planira obnovljenu ofanzivu u vezi s godišnjicom, te je posljednjih sedmica pojačala svoje dalekosežne udare na vojnu i civilnu infrastrukturu Ukrajine.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je da će se Biden sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i čelnicima takozvane Bukureštanske devetke, koje predstavlja NATO saveznice u istočnoj Evropi, kako bi razgovarali o “nepokolebljivoj podršci” Alijansi.

Dodala je da će Bajden održati govor o tome kako će SAD “stajati uz narod Ukrajine koliko god bude potrebno”.

Ostalo je nejasno hoće li Biden pokušati posjetiti Ukrajinu kao što su to učinili mnogi drugi zapadni čelnici i članovi američkog Kongresa.

Jean-Pierre je izjavila da će administracija “stajati uz narod Ukrajine koliko god bude potrebno”.

Bijden je posjetio Poljsku samo nekoliko sedmica nakon što je rat počeo 24. februara, kada je iznio snažnu argumentaciju za podršku odbrani Ukrajine ispred kultnog kraljevskog zamka u Varšavi.

Biden je tada rekao da Putin “ne može ostati na vlasti”, iako je Bijela kuća brzo odustala od onoga što je u početku izgledalo kao poziv na promjenu režima u Moskvi.

Prva dama Jill Biden nakratko je prešla granicu na putovanju u maju i susrela se sa svojom koleginicom, prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskom, u prvom javnom pojavljivanju potonje od početka rata.

Biden, kao i zvaničnici Bijele kuće, istakli su jedinstvene sigurnosne izazove koje bi izazvala potencijalna posjeta američkog predsjednika zemlji koja je pod invazijom nuklearno naoružane Rusije.

Biden je u decembru ugostio predsjednika Volodimira Zelenskog u Bijeloj kući, gdje je ukrajinski čelnik također tražio dodatno zapadno oružje i podršku tokom obraćanja Kongresu, prenosi AP.