RAT U UKRAJINI

Erdogan: Ni Sjedinjene Države ni Rusija neće koristiti nuklearno oružje

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je informiran nakon američko-ruskih razgovora održanih u Ankari u ovoj sedmici da nijedna strana neće koristiti nuklearno oružje, sudeći po transkriptu njegovog govora novinarima.

U komentarima koje je dao u povratku sa samita G20, Erdogan je izjavio da bi se predstavnici dvije zemlje trebali sastajati češće kako bi se spriječio novi svjetski rat.

Odnosi između Washingtona i Moskve pali su na najniže nivoe u decenijama otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru. Prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da će koristiti nuklearno oružje u Ukrajini pojačale su brige oko eskalacije sukoba, prenosi Reuters.

Akti koji podgrijavaju sukobe i iskrivluju međunarodne norme “previše su učestali” i svijet bi zajednički trebao odbaciti hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju, navodi kineski predsjednik Xi Jinping u pisanom govoru koji je objavljen u četvrtak.

Xi je također naglasio da svi trebaju odbaciti unilateralizam, protekcionizam i svaki pokušaj politiziranja i instrumentaliziranja ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Govor je prvobitno trebao održati Xi na poslovnom forumu na marginama samita Azijsko-pacifičkog foruma ekonomske saradnje (APEC) u Bangkoku. Govor je dala medijima kineska delegacija, prenosi Reuters.