DNEVNI RAT U UKRAJINI

Europol: Oružje iz Ukrajine se krijumčari u EU, kao nekad iz zemalja bivše Jugoslavije

Europol ima indicije na to da se iz Ukrajine u Europsku uniju krijumčari oružje. Postoji bojazan da bi veće količine oružja i streljiva mogle pasti u ruke kriminalnih bandi.

Samo je bilo pitanje vremena kada će se pojaviti prve vijesti poput ove. Agencija Europske unije za izvršavanje zakonodavstva (Europol) potvrdila je u petak napise njemačkih medija o tome kako postoje indicije da se iz Ukrajine na područje Europske unije krijumčari oružje.

-Poznati su nam slučajevi prodaje vatrenog oružja i vojne opreme na ilegalnom tržištu, rekao je glasnogovornik Europola Jan Op Gen Oorth potvrđujući tako izvještaj njemačkog javnog servisa SWR.

Oružje u zamjenu za novac ili usluge

Istražni organi iz zemalja Europske unije su također prikupili informacije o krijumčarenju teškog naoružanja.

-Postoji velika opasnost da ovo oružje dođe u ruke organiziranog kriminala, priopćio je glasnogovornik Europola.

SWR u svom izvješću citira interne spise Europola po kojima su “kriminalne mreže u regiji aktivne te provode i pripremaju krijumčarenje većeg količina vatrenog oružja i streljiva”.

Postoje indicije i na to da se oružje namijenjeno daljnjem transportu, tajno pohranjuje uzduž ukrajinsko-poljske granice.

-Pripadnici bandi granice prelaze legalnim putem i zatim odlaze u tajna skladišta po oružje, citira se iz internih spisa. Europol također bilježi i slučajeve u kojima su pojedinci granicu prema Poljskoj pokušali prijeći noseći sa sobom vojno oružje.

U izvješću se također navodi da zemlje koje su primile velik broj izbjeglica strahuju da su mnogi od onih koji su potražili pomoć, sa sobom donijeli i oružje.

-Izbjeglice žele prodati oružje ili njime platiti usluge. Već su zabilježeni slučajevi gdje su izbjeglice prijevoz taksijem pokušale platiti oružjem, stoji u izvješću.

Pouke iz jugoslavenskih ratova

Prema navodima glasnogovornika Jana Op Gen Oortha, u Darknetu su se pojavile ponude u kojima se prodaju protuoklopne rakete američke proizvodnje tipa Javelin. Istodobno se međutim ističe kako ove ponude treba dobro provjeriti i ustvrditi radi li se o pravim ponudama ili ruskoj propagandi.

-Ovi oglasi bi mogli biti dio ruske propagande kojom se stvara negativno raspoloženje prema isporukama zapadnog oružja Ukrajini, rekao je glasnogovornik.

Njemački mediji ukazuju na to da je tijekom i nakon rata na području bivše Jugoslavije, zabilježeno krijumčarenje vojnog naoružanja. Zastupnik njemačke stranke Zeleni Konstantin von Notz je rekao kako se moraju izvući pouke iz ratova u Jugoslaviji.

-Nama je poznato iz mukotrpnih iskustava iz rata na Kosovu da ratno naoružanje predstavlja veliki sigurnosni rizik. Često ratno oružje završava u rukama ekstremista i organiziranog kriminala, zaključio je Von Notz.

Teroristički napadi u Parizu 2015. su djelomice počinjeni oružjem koje potječe iz bivše Jugoslavije. Kod nekih od terorista su čak pronađene i protuoklopne rakete jugoslavenske proizvodnje.

Zastupnik stranke Ljevica Özlem Demirel ukazuje na to da se oružje Bundeswehra koje je Njemačka poslala kurdskim borcima, vrlo brzo pojavilo na lokalnim tržnicama.