RAT U UKRAJINI

Igor Gavran: Embargo na rusku naftu vjerojatno će utjecati na cijene goriva na europskom tržištu

Igor Gavran, ekonomski analitičar, smatra da embargo na rusku naftu ne utječe u velikoj mjeri niti izravno na BiH, ali će, vjerojatno, imati utjecaja na cijene goriva na europskom tržištu.

Djelomični embargo na rusku naftu dio je šestog paketa sankcija koje je odobrila EU protiv Rusije.

‘Taj embargo ne utječe u velikoj mjeri, izravno na BiH u smislu same nafte jer je, nažalost, van funkcije naša rafinerija koja je nekad tu naftu prerađivala. Tako da izravno, što se tiče nekog onemogućavanja uvoza ruske nafte, ne znači ništa jer ju mi svakako ne uvozimo’, pojasnio je Gavran za Fenu. Kako je, pak, dodao, nevezano samo za naftu podrijetlom iz Rusije, već za gorivo koje se uvozi, embargo će vjerojatno općenito utjecati na cijene za europsko tržište, a samim tim će gorivo koje ćemo nabavljati izvjesno biti skuplje.

‘Mislim da će imati utjecaja kada je riječ o cijenama, ali posrednog, preko burzanskih cijena’, navodi Gavran.

Nafta i naftna ulja uvjerljivo su najveći uvozni proizvod kojih je za pola godine BiH uvezla u vrijednosti 1,37 milijardi maraka. Najveći dio uvoza tih proizvoda, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, nabavljen je iz Hrvatske, u vrijednosti 846,4 milijuna maraka, a značajan dio uvezen je iz Srbije, u vrijednosti od 322 milijuna maraka.

‘Kada je riječ o pravcima opskrbe, izravno najveći dio dolazi iz Luke Ploče, potom iz Srbije jer mi smo, ne samo kod nafte i goriva, već općenito kod većine proizvoda, nekreativno oslonjeni na posrednike iz susjedstva. Pitanje je i kad se vrši nabava odlučuju li naši kupci uopće o tome i pita li ih se uopće’, ukazao je sugovornik. Govoreći o nastavku trenda blagog pada cijena benzina i dizela na domaćim crpkama, Gavran kaže da je to izravno, no još nedostatno, odraz pada cijena nafte i općenito cijena goriva tamo odakle se opskrbljujemo.