RAT U UKRAJINI

Izgradnja europskog tenkovskog saveza

U historijskoj odluci, njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da će Njemačka poslati nekoliko svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu te da će i drugim zemljama biti dopušten njihov izvoz u tu zemlju. Dok su se neke zemlje u Evropi i šire javno obavezale poslati tenkove u Ukrajinu, druge još oklijevaju, navodi se u zajedničkom tekstu novinskih agencija AFP, ANSA, BTA, dpa, EFE, HINA i STA.

Scholz je obećao ukrajinskoj vladi u Kijevu 14 tenkova Leopard 2 iz zaliha Bundeswehra. Ubrzo nakon toga, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je da će SAD isporučiti 31 svoj tenk M1 Abrams.

Njemačka vlada također će izdati potrebne izvozne dozvole drugim zemljama za slanje tenkova njemačke proizvodnje. Budući da se Leopard 2 proizvode u Njemačkoj, njemačka vlada mora odobriti svaki dopremanje ovih tenkova – bez obzira na zemlju. U pravilu je to predviđeno kupoprodajnim ugovorima. To znači da je Scholz ima kontrolu nad isporukom tenkova Ukrajini.

Scholzov potez otvorio je put drugim evropskim državama koje imaju Leoparde da pošalju tenkove iz svojih vlastitih tenkovskih četa u Ukrajinu, dodatno jačajući arsenal Kijeva koji je rekao da treba pokrenuti protuofenzivu.

Poljska, Finska i baltičke države tražile su da se pošalju tenkovi. Trenutno najmanje jedanaest zemalja Evropske unije, kao i Turska i Norveška, posjeduju tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje. Sveukupno ih ima više od 2.000. Njemačka, Sjedinjene Države i drugi saveznici žele podržati Ukrajinu u ratu protiv Rusije sa znatno više od 100 borbenih tenkova zapadnog dizajna.

Prvi borbeni tenkovi Leopard 2 iz Njemačke mogli bi biti u Ukrajini za otprilike tri mjeseca, rekla je njemačka vlada. Cilj Berlina je brzo okupiti dva tenkovska bataljona s Leopardom 2, uz dodatak tenkova iz drugih evropskih zemalja.

Zemlje koje su najavile slanje tenkova u Ukrajinu

Među državama koje su javno objavile da su spremne poslati tenkove u Ukrajinu su Poljska, Španija, Norveška i Finska.

Poljska je izvršila značajan pritisak na Njemačku u raspravi o isporukama borbenih tenkova. Srednjoevropska država s direktnom granicom s Ukrajinom ima najmanje 247 Leoparda, prema Ministarstvu odbrane. Prošle sedmice poljski predsjednik Andrzej Duda najavio je da će njih 14 biti predano Ukrajini.

Španija je rekla da je spremna poslati neke od svojih tenkova Leopard njemačke proizvodnje kao podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije nakon što je Berlin dao odobrenje za evropske transfere. Ministrica odbrane Margarita Robles izjavila je u srijedu da je Španija voljna poslati tenkove Leopard u Ukrajinu i testirati njihovu upotrebu, uz koordinaciju sa saveznicima.

Španija ima 347 borbenih tenkova Leopard, od kojih je 108 modela 2A4 kupljenih od Njemačke 1990-ih, najstariji koji su trenutno u funkciji. Njima je potreban remont koji bi trajao oko mjesec i pol dana, prema odbrambenim izvorima, koji ističu da bi obuka ukrajinske vojske zahtijevala još mjesec dana. Preostalih 239 tenkova su takozvani modeli 2E, španska verzija i jedna od najmodernijih.

Norveška će poslati tenkove Leopard 2 Ukrajini kao dio zapadne pomoći, rekao je norveški ministar odbrane Bjørn Arild Gram, pridruživši se drugim evropskim zemljama. Prema Ministarstvu odbrane, zemlja je 2001. godine kupila 52 korištena Leoparda 2A4 od Nizozemske, ali nisu svi bili operativni.

O nastavku vojne pomoći

Dok se rasprava o snabdijevanju Ukrajine učinkovitijom vojnom opremom nastavlja odvijati, neke evropske vlade ostaju po strani kako bi pažljivo razmotrile svoj sljedeći potez, dok su se druge distancirale od rasprave.

Francuska “pozdravlja” njemačko zeleno svjetlo za slanje tenkova Leopard u Ukrajinu, rekavši da se time “proširuje i pojačava” podrška oružjem na koju se Pariz obavezao, saopćila je Elizejska palača u srijedu.

Sama francuska Vlada još nije odlučila hoće li poslati vlastite teške tenkove Leclerc, mogućnost koju predsjednik Emmanuel Macron nije odbacio. Pariz je 4. januara najavio slanje “lakih borbenih tenkova”, nakon čega su sličnu odluku donijele Njemačka i Sjedinjene Države.

U nedjelju je predsjednik Macron uvjeravao da “ništa nije isključeno”, ali je izdao tri kriterija za svaku potencijalnu akciju: ona ne smije biti eskalirajuća, mora pružiti stvarnu i učinkovitu podršku Ukrajini, uzimajući u obzir vrijeme potrebno za obuku, i ne smije oslabiti francuske odbrambene sposobnosti. U svakom slučaju, ne očekuje se da odluka o tome bude donesena uskoro, upozorio je Pariz.

Italija nije dio rasprave o zahtjevu Ukrajine da pošalje njemačke tenkove Leopard 2 kao pomoć u borbi protiv ruske invazije, rekao je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani u ponedjeljak na Vijeću za vanjske poslove u Briselu. Zajedno s Francuzima, zemlja je sada predata isporuci proturaketnih odbrambenih sistema Ukrajini, dodao je ministar vanjskih poslova.

Slovenija ne posjeduje nikakve tenkove Leopard 2, ali podržava Ukrajinu na sve moguće načine, izjavila je u ponedjeljak na marginama Vijeća za vanjske poslove slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

Slovenija je prošle jeseni u Ukrajinu poslala 28 tenkova M55S koji su ostali u toj zemlji nakon povlačenja jugoslavenskih snaga 1991. godine, a kasnije su modernizirani. Bio je to dio sporazuma s Njemačkom o razmjeni vojnih vozila. Slovenija je Ukrajini poslala 28 tenkova, a u zamjenu je dobila 40 transportnih vozila njemačke proizvodnje.

Hrvatska je također među članicama EU koje nemaju njemačke tenkove Leopard 2. Na samom početku rata u Ukrajini hrvatska Vlada odobrila je isporuku pješadijskog naoružanja – mitraljeza, jurišnih pušaka, streljiva i zaštitne opreme – ukupne vrijednosti oko 16,5 miliona eura, dovoljne za naoružanje do četiri brigade.

Bugarska uglavnom ima vojnu opremu iz sovjetske ere i ne upravlja zapadnim tenkovima ili borbenim avionima. Zemlja je u decembru odlučila pružiti vojnu podršku Ukrajini, ali svaka pojedinačna isporuka zahtijeva odobrenje parlamenta.

(FENA)