RAT U UKRAJINI

Kremlj odbacio tvrdnje o ruskom napadu na Wagnerov kamp

Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je tvrdnju šefa Wagnera Jevgenija Prigožina da su ruske snage napale kamp te paravojne organizacije i smatra te tvrdnje informativnom provokacijom. 

Kremlj se oglasio nakon niza izjava u kojima je Prigožin oštro kritikovao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i optužio rusku vojsku da je izvela napad na trening kamp Wagner grupe, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin svjestan situacije koja se odvija oko Jevgenija Prigožina, osnivača privatne vojne organizacije Wagner.

– Predsjednik Putin je obaviješten o svim događajima oko Prigožina. Preduzimaju se neophodne mjere – rekao je Peskov.

Ruski nacionalni komitet za borbu protiv terorizma otvorio je krivični postupak protiv šefa Wagnera Prigožina zbog “poticanja oružane pobune” i traži od njega da okonča nezakonite radnje.

– Izjave koje se šire u ime Jevgenija Prigožina su apsolutno neosnovane. U vezi s ovim izjavama, Federalna služba sigurnosti Rusije je pokrenula istragu o pozivu na oružanu pobunu. Zahtijevamo da se nezakonite radnje odmah obustave – navodi se u saopćenju Komiteta.

Ranije je Progožin na Telegramu podijelio glasovnu poruku u kojoj tvrdi da su ruske snage napale njegovu paravojnu grupu. On je optužio rusko Ministarstvo odbrane za odgovornost i zakleo se da će lično “kazniti” počinioce i ministra odbrane Sergeja Šojgua.

– Ima nas 25.000 i dolazimo da shvatimo zašto je toliki haos u zemlji. Ovih 25.000 čeka kao taktička rezerva, a strateška rezerva je cijela vojska i cijela država. Ko želi neka se pridruži! Moramo okončati ovaj nered – rekao je Prigožin.

Zatim je tvrdio da je ministar Šojgu došao u ruski grad Rostov na Donu da “izvede operaciju uništenja Wagnera”, dodajući da je koristio artiljerce i pilote helikoptera “u mraku”.

Progožin je i u petak tvrdio da ruski vojni šefovi obmanjuju Putina. On je dodao da očekuje novi val vojne mobilizacije u Rusiji, tvrdeći da ljudi moraju biti spremni da zamijene vojnike koji su poginuli u borbi.

Posljednjih mjeseci Prigožin je više puta optuživao rusko Ministarstvo odbrane i ministra Šojgua da ne isporučuju dovoljno oružja Wagneru, čiji se članovi bore protiv ukrajinskih snaga u drugoj godini rata u Ukrajini.