RAT U UKRAJINI

Kremlj tvrdi da pobuna Wagnerovih plaćenika nije uzdrmala Putinovu poziciju

Kremlj je saopćio u utorak da se ne slaže sa onim što je nazvao mišljenjem “pseudo specijalista” da je prekinuta oružana pobuna Wagnerovih plaćenika tokom vikenda uzdrmala poziciju predsjednika Vladimira Putina.

Predstavio je ruskog čelnika, koji je bio na vlasti ili kao predsjednik ili premijer od 1999. godine, kao čovjeka koji je postupio razborito kako bi izbjegao ono što je nazvao “najgorim scenarijem” dajući vremena za razgovore kako bi se postigao dogovor koji je okončao pobunu bez novog krvoprolića.

Nekoliko pilota ruskih helikoptera ubijeno je u subotu nakon što im je naređeno da se uključe u konvoj plaćenika koji je krenuo ka Moskvi koji ih je oborio. Nova eskalacija i širi sukob, izbjegnuti su, međutim.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da je pobuna pokazala koliko je rusko društvo bilo konsolidovano oko Putina kada su ulozi porasli.

– Nivo javne konsolidacije oko predsjednika veoma je visok. Ovi događaji su pokazali koliko je društvo oko predsjednika konsolidovano – kazao je.

Upitan da li je pozicija ruskog čelnika “uzdrmana” dramatičnim događajima, Peskov je rekao:

Ne slažemo se s tim. Sada postoji mnogo ultraemocionalne histerije među specijalistima, pseudospecijalistima, politolozima i pseudopolitičarima. To se širi i kroz neke histerične nove medije, na Internet i tako dalje. To nema veze sa stvarnošću.

Peskov je rekao da Kremlj nema informacije o tome gdje se nalazi Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničke grupe Wagner, koji je predvodio kratku pobunu u znak protesta zbog, kako je vidio, lošeg upravljanja vojnim operacijama u Ukrajini.

Prema uslovima sporazuma koji je okončao pobunu, Prigožinu je dopušteno da se preseli u Belorusiju, a njegovim borcima je pružena prilika da potpišu ugovore s redovnim oružanim snagama Rusije ili da se presele u Bjelorusiju s njim.

Peskov je rekao da se sporazum kojim je okončana pobuna provodi i da je Putin uvijek držao riječ, prenosi Reuters.