RAT U UKRAJINI

Lavrov optužuje NATO da pojačava napetosti u Južnom kineskom moru

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je optužio NATO da pojačava napetosti u blizini Kine na način koji predstavlja rizik po Rusiju.

– Južno kinesko more postalo je jedna od onih regija u kojima se NATO ne ustručava, kao što je svojevremeno učinio u Ukrajini, da eskalira napetosti – izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare.

– Znamo kako ozbiljno Kina shvata takve provokacije, da ne pominjem Tajvan i Tajvanski moreuz, i mi uviđamo da NATO-vo igranje s vatrom u tim regijama nosi rizike i prijetnje po Rusku Federaciju. One su blizu našim obalama i našim vodama isto kao i kineskoj teritoriji – kazao je.

Lavrov je izjavio da je to razlog zašto Rusija razvija vojnu saradnju s Kinom i dvije zemlje provode zajedničke vježbe.

– Činjenica da članice NATO-a pod čelništvom Sjedinjenih Država pokušavaju stvoriti eksplozivnu situaciju tamo poznata je svima – kazao je.

Lavrov nije pružio dokaze kojima bi potkrijepio svoje navode, ali je aludirao na formiranje alijanse AUKUS između Sjedinjenih Država, Britanije i Australije.

Također je optužio NATO da pokušava uvući Indiju u, kako ju je nazvao, antirusku i antikinesku alijansu u vrijeme, kada je, prema njegovim navodima, Zapad nastoji izvući iz sfere ruskog uticaja, prenosi Reuters.