RAT U UKRAJINI

Prigožin iz kokpita pozvao Zelenskog na zračni dvoboj

Osnivač ruske plaćeničke grupe Wagner Evgenij Prigožin u ponedjeljak je objavio video sebe u kokpitu vojnog zrakoplova, izazivajući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na zračni dvoboj, javlja Reuters.

Video je objavila Prigožinova press služba, a navodi se da je snimljen u bombarderu Su-24 kojim upravlja Wagner. Posljednji je to u nizu videozapisa i izjava kojima Prigožin nastoji promovirati sebe i svoju privatnu vojsku kao predvodnika ruskih vojnih operacija na istoku Ukrajinu.

“Volodimire Oleksandroviču (Zelenskij), sletjeli smo. Bombardirali smo Bahmut”, poručuje Prigožin u kratkom videozapisu. “Sutra ću letjeti MiG-om-29. Ako želiš, nađemo se na nebu. Ako pobijediš, uzimaš Artjomovsk (Bahmut), a ako ne napredovat ćemo sve do Dnipra”, dodao je.

Prigožin je tek u rujnu prošle godine priznao da je on osnivač Wagner grupe koja je godinama aktivna na Bliskom istoku i u Africi. Od tada je puno vidljiviji u javnosti, a kritizirao je neuspjehe ruskih snaga u Ukrajini te je zahtijevao da se Wagneru da veće priznanje za ulogu u ratu.

Sjedinjene Američke Države prošlog su mjeseca najavile nove sankcije protiv Wagnera, opisavši tu paravojnu skupinu kao transnacionalnu zločinačku organizaciju.

Washington procjenjuje da je Wagner rasporedio 50 tisuća ljudi u Ukrajini, od kojih su 10 tisuća plaćenici, a 40 tisuća zatvorenici regrutirani u ruskim zatvorima.