DNEVNI RAT U UKRAJINI

Prokazan general koji uništava Mariupolj, Ukrajinci vraćaju Herson, ali su izgubili grad kod Černobila

Ukrajinski dužnosnici optužili su visokog ruskog vojnog čelnika za mnoge od najgorih zločina u ratu u Ukrajini, uključujući i granatiranje rodilišta, nazivajući ga Krvnikom Mariupolja.

– Zapamtite ga. Ovo je Mihail Mizincev. On predvodi opsadu Mariupolja. On je naredio bombardiranje dječje bolnice, kazališta itd. Ima ogromno iskustvo u uništavanju gradova u Siriji. Pobrinut ćemo se da ga susretnemo u Haagu, napisala je Matvijčuk aludirajući na suđenje za ratne zločine u nizozemskom Den Haagu.

Mizinceva je kao organizatora opsade Mariupolja prokazao i glasnogovornik ukrajinske vojske Sergej Bratčuk. Na Facebooku je napisao da on “osobno predvodi” opsadu.

– On je naredio bombardiranje rodilišta, dječje bolnice, kazališta, obiteljskih kuća. On uništava Mariupolj, baš kao što je razarao i sirijske gradove, napisao je Bratčuk.

Bivši ukrajinski diplomat Oleksander Šerba također je prozvao Mizinceva, nazvavši ga “krvnikom Mariupolja”.

Šerba je svojedobno bio veleposlanik Ukrajine u Austriji, a na društvenoj je mreži podijelio audio zapis na kojem se, kako tvrdi, može čuti Mizinceva kako vrijeđa svog podređenog jer ne nosi uniformu.

Inače, zapadni dužnosnici vjeruju da je Kremlj izgubio osam visokih vojnih časnika od početka invazije, od kojih je sedam ubijeno. 

Ovo su njihova imena:

  • General bojnik Andrej Mordvič: poginuo u akciji
  • General bojnik Oleg Mitjaev: poginuo u akciji
  • General pukovnik Jakov Rezanstev: poginuo u akciji
  • General bojnik Vitalij Gerasimov: poginuo u akciji
  • General bojnik Andrej Suhovecki: poginuo u akciji
  • General bojnik Andrej Kolesnikov: poginuo u akciji
  • General Magomed Tušajev: ubijen u akciji
  • General Vlaislav Jeršov: smijenjen

Britanski obavještajci: Rusija će nastaviti granatiranja, ne želi izgubiti još više ljudi

Ministarstvo obrane Velike Britanije je objavilo novo obavještajno izvješće o ratu u Ukrajini. Pišu da Rusija i dalje opsjeda niz velikih ukrajinskih gradova uključujući Harkiv, Černihiv i Mariupolj.

“Ruske snage nisu spremne poslati pješaštvo u gradove, radije se oslanjaju na neselektivno korištenje zračnog i topničkog bombardiranja u pokušaju demoralizacije obrambenih snaga. Vjerojatno će Rusija nastaviti granatirati urbana područja jer želi ograničiti svoje već značajne gubitke, po cijenu daljnjih civilnih žrtava”, navodi se u izvješću.

Ukrajinska vojska: Srušili smo 3 ruska aviona i 3 bespilotne letjelice

U svom jutarnjem izvještaju Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine kaže da ukrajinske trupe nastavljaju odbijati napade ruskih snaga na glavni grad Kijev.

Ukrajinska vojska priopćila je da su ruske snage imale poteškoća s angažiranjem kvalitetnog osoblja i podmirivanjem gubitaka pretrpljenih tijekom invazije, dijelom zbog utjecaja međunarodnih sankcija.

Stožer tvrdi i da je ruska oprema u lošem tehničkom stanju zbog ranijeg nemara i dugotrajnog skladištenja. To utječe na sposobnost Rusije da održi potreban tempo i postigne konačni cilj rata, navodi se u priopćenju.

Međutim, to nije spriječilo Rusiju da nastavi s napadima te nanese štetu ukrajinskim snagama, dodaju.

U izvještaju se navodi i da je Moskva razmjestila maksimalan broj jedinica na teritorij Krima i uz područja Hersonske, Zaporoške, Mariupoljske i Donjecke regije, kako bi suzbila otpor stanovnika.

U oblastima Donjecka i Luganska ukrajinske snage su odbile ruske napade i uništile 8 tenkova i 11 vojnih vozila, kaže ukrajinski stožer i navodi da su ukrajinske jedinice protuzračne obrane srušile 3 zrakoplova i 3 bespilotne letjelice koje pripadaju Rusiji.

Analitičar: Rusi namjeravaju nastaviti rat s užim fokusom

Jučer je rusko ministarstvo obrane objavilo da je prva faza vojne operacije uglavnom završena i da će se ruske snage usredotočiti na “oslobađanje” istočne ukrajinske regije Donbas. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je najavljivao da je cilj “denacificirati” vladu i “osloboditi” Donbas.

Ukopani obrambeni položaji koje su neke ruske snage nedavno zauzele u blizini Kijeva ukazuju na prepoznavanje iznenađujuće snažnog ukrajinskog otpora. S druge strane, ruske snage možda namjeravaju nastaviti rat s užim fokusom. To ne znači nužno da planiraju završiti rat, nego može biti i način da se pregrupiraju nakon ranih neuspjeha i iskoriste regiju Donbas kao novo uporište, rekao je jedan američki analitičar, piše Associated Press.

AP piše i da su ruske snage pod velikim pritiskom u mnogim dijelovima zemlje te da SAD i drugi saveznici ubrzavaju slanje oružja i druge pomoći u Ukrajinu.

Mjesec dana borbe ostavio je ruske snage u zastoju u velikom dijelu zemlje, uključujući i napredak prema Kijevu. Visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je da su ruske kopnene snage proteklih dana pokazale slab interes za napad na Kijev, iako nastavljaju zračne napade.

“Bar u ovom trenutku, čini se da ne žele napasti Kijev tako agresivno ili, iskreno, uopće. Oni su fokusirani na Donbas”, rekao je za AP američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Rusija: Uništili smo protuzračno-raketni sustav u Kijevskoj regiji

Ministarstvo obrane Rusije objavilo je da su  visokopreciznim raketnim oružjem ruske snage uništile ukrajinski protuzračno-raketni sustav Buk u Kijevskoj regiji.

“Raketni udar izveo je operativno-taktički kompleks Iskander, a kontrolu pogotka izvršila je bespilotna letjelica. Sustav protuzračne obrane uništen je točnim pogotkom u metu”, objavilo je ministarstvo.

Ruska vojska je objavila da je izvela nove raketne napade na vojne ciljeve u zapadnoj, središnjoj i jugozapadnoj Ukrajini.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov kaže da su krstareće rakete Kalibr, koje su lansirane s broda, uništile skladište sa streljivom i oružjem u blizini naselja Veliki Korovinci u regiji Žitomir.

“Također, visokoprecizna krstareća raketa Onyx je uništila bazu s gorivom u području Mikolajiva, koja je opskrbljivala gorivom Oružane snage Ukrajine u južnom dijelu Ukrajine.”

Ukrajina: Danas ćemo vratiti Herson

Sinoć su američki vojni dužnosnici tvrdili da je Rusija izgubila kontrolu nad Hersonom – prvim gradom koji su zauzele ruske trupe. Sada ukrajinski dužnosnik tvrdi da će ukrajinske snage danas ponovo zauzeti grad.

Markian Lubkivski, savjetnik ministra obrane, rekao je na BBC Radiju 4: “Vjerujem da će danas grad biti u potpunosti pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga.

“Završili smo u posljednja dva dana operaciju u Kijevskoj regiji tako da su oružane snage sada fokusirane na južni dio pokušavajući osloboditi Herson i neke druge ukrajinske gradove.”

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Slavutičem, gradom u kojem žive radnici koji rade u ugašenoj nuklearnoj elektrani Černobil, rekao je guverner regije Kijev Oleksandr Pavljuk.

Ruske trupe zauzele su bolnicu u Slavutiču i otele gradonačelnika, rekao je guverner za Reuters. Novinska agencija navodi da ne može neovisno provjeriti ove informacije.

Ukrajina je jučer objavila da su njezine trupe odbile prvi napad ruskih vojnika koji su se približili gradu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uvodi novi policijski sat u glavnom gradu Ukrajine. Policijski sat će trajati od večeras u 20 sati po lokalnom vremenu (19 sati po hrvatskom vremenu) do 8 sati u ponedjeljak.

Kličko kaže da je tu odluku donijela ukrajinska vojska.