DNEVNI RAT U UKRAJINI

Proruski separatisti tvrde da su ubijena 53 ukrajinska zarobljenika iz Azova

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini tvrde da su 53 ukrajinska borca iz Azova, koji su zarobljeni prilikom pada Mariupolja, ubijena u ukrajinskom granatiranju zatvora. Ukrajina tvrdi da su napad izveli Rusi kako bi okrivili Ukrajinu i prikrili ubistva i mučenja ratnih zarobljenika, prenosi Reuters. 

Rusija nastavlja s narativom da je Ukrajina bila ta koja je granatirala zatvor u mjestu Olenivka u kojem su držani zarobljeni pripadnici Azova. Ovu tvrdnju je ponovio i predsjednik Dume Vjačeslav Volodin.

– Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i Sjedinjene Američke Države stoje iza napada na zatvor u Jelenovki, svjedočenje militanata iz Azova zahtijevalo bi odgovor čelnika niza zemalja NATO-a – rekao je Volodin.

Ukrajina za napad optužuje Rusiju i traži da međunarodni Crveni krst i UN istraže napad.

Savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da scena napada izgleda kao da je zatvor namjerno spaljen i da bi raketni udar rasuo tijela po mjestu udara.

Navodi se da su osobe koje su držane u zatvoru u Olenivki bili pripadnici bataljona Azov, koji su bili posljednji branitelji Mariupolja i koje je Rusija nastojala prikazati kao neonaciste i ratne zločince.

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

– Razgovor je bio iskren i direktan, rekao je Blinken – prenio je CNN. 

Ovo je prvi put da njih dvojica razgovaraju od početka rata u Ukrajini.

– Pritisnuo sam Kremlj da prihvati prijedlog koji smo iznijeli o oslobađanju Paula Whelana i Brittney Griner – rekao je Blinken.

CNN je ranije objavio da je SAD spreman razmijeniti osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta za američkog zarobljenika.

Blinken je rekao i da su razgovarali o dogovoru o sigurnom tranzitu ukrajinskog žita kroz Crno more.

– Želimo vidjeti napredak oko ovog pitanja što je prije moguće – rekao je Blinken.

Također je naglasio da “svijet neće priznati aneksije” i da će “nametnuti dodatne troškove Rusiji ako krene ostvarivati svoje planove”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je u odgovoru američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu podvukao da Washington ne ispunjava data obećanja da će opskrba hranom iz Rusije biti izuzeta od sankcija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi i da je Lavrov rekao Blinkenu da će Rusija postići sve ciljeve svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini i da će “pošiljke oružja koje Zapad šalje Ukrajini samo produžiti sukob.”