RAT U UKRAJINI

Putin i Kim se sastali na ruskom Dalekom istoku

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un sastao se u srijedu na ruskom Dalekom istoku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavili su državni mediji, na razgovorima za koje Washington sumnja da će uključivati ​​odbrambenu saradnju, dok je kod kuće Kimova vojska ispalila dvije balističke rakete, prenosi Reuters.

– Drago mi je što vas vidim – rekao je Putin dok se rukovao sa Kimom oko 40 sekundi, pozdravljajući ga na kosmodromu Vostočni, modernom svemirskom lansirnom postrojenju u Amurskoj oblasti na Dalekom istoku Rusije.

– Ovo je naš novi kosmodrom – kazao je.

Kim je, govoreći preko prevodioca, zahvalio Putinu na pozivu i na toplini njegovog prijema.

Samit lidera dvije zemlje, koje su postale sve više izolovane na međunarodnom planu, pomno prate Washington i saveznici, koji sumnjaju da bi mogli pristati na trgovinu oružjem i odbrambenom tehnologijom.

Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost da će Kim razgovarati o isporuci oružja i municije Rusiji, koja je potrošila ogromne zalihe u više od 18 mjeseci rata u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su negirali takve namjere.

Izbor da se sastanu na kosmodromu Vostočni – simbolu ruskih ambicija kao svemirske sile – bio je značajan, jer Sjeverna Koreja dva puta nije uspjela lansirati izviđačke satelite u posljednja četiri mjeseca.