DNEVNI RAT U UKRAJINI

PUTIN ODRŽAO GOVOR: Ekonomski udar protiv Rusije nije imao šanse da uspije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je danas govor na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Kako je ranije izvijestio BBC, njegov govor je odložen zbog cyber napada, naveo je Kremlj.

Ruski predsjednik Putin na početku svog obraćanja rekao je da se Sjedinjene Države pretvaraju da ne primjećuju da u svijetu postoje i neki drugi jaki centri moći.

On dodaje da zapadne nacije i dalje razmišljaju u terminima iz prošlog stoljeća – tretirajući druge države kao kolonije.

Putin je rekao da Zapad pokušava da izolira ili potpuno isključi iz međunarodnih odnosa “neposlušne države”.

Napao je uvođenje sankcija Zapada nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da su one “lude i besmislene” i dodao da zapadne zemlje nisu uspjele slomiti Moskvu.

– Ekonomski blickrig protiv Rusije nije imao šanse da uspije i to je bilo očigledno od samog početka – rekao je Putin.

Dodao je da su sankcije štetnije za one koji ih uvode.

On kaže da bi Evropska unija mogla izgubiti više od 400 milijardi dolara (326 milijardi funti) zbog sankcija Rusiji.

Putin je doda da je EU izgubila “politički suverenitet” u svom odgovoru na rat u Ukrajini.

Naveo je da se inflacija povećava u zemljama EU i dodao da će se nejednakost samo povećati kao rezultat sankcija i da su stvarni interesi ljudi u Evropi ostavljeni po strani.

Pozivajući se na strahove od globalne prehrambene krize izazvane ratom u Ukrajini, on tvrdi da je Rusija sposobna značajno povećati svoj izvoz žitarica i đubriva.

Samo bi izvoz žitarica mogao porasti na oko 50 miliona tona, kaže on.

Ukrajina je jedan od vodećih svjetskih proizvođača žitarica zajedno s Rusijom, ali nije mogla slati zalihe u inostranstvo zbog blokade svojih luka.

Ali Putin dalje poriče da Moskva sprječava Ukrajinu da šalje svoje proizvode u inostranstvo. ili da je ona kriva za rast cijena na globalnom tržištu žitarica.
Predsjednik Putin je govorio i o ratu u Ukrajini.

Rekao je da je odluka Rusije da započne takozvanu “specijalnu vojnu operaciju” bila teška, “ali smo bili na to prisiljeni”.

– Cilj je bio zaštititi naše ljude, narod Donbasa na istoku Ukrajine- rekao je Putin i ponovio neosnovanu optužbu da je to stanovništvo “bilo podvrgnuto genocidu”.

Dodao je da “Zapad nastavlja da upumpava oružje u Ukrajinu”, ali i da će “svi ciljevi specijalne operacije biti postignuti bez ikakve sumnje”.

Vladimir Putin kaže da će se Rusija razvijati kao otvorena ekonomija i da nikada neće zakoračiti putem izolacije, uprkos sankcijama bez presedana koje je Zapad uveo nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Putin kaže da će Rusija nastaviti da poslovati sa zapadnim kompanijama i da se nada da će se protok gasa povećati novim rutama.

Dodao je da će Rusija nastaviti širiti ekonomsku saradnju “sa onima koji to žele” i zamolio ruske kompanije da nastave svoje poslovanje u domovini.

– Investirajte ovdje – pozvao je on, objašnjavajući da u Rusiji postoji “ogromni potencijal“.

– Sigurnije je u vlastitoj kući.Oni koji ovo nisu htjeli poslušati izgubili su milione u inostranstvu – dodao je Putin.

Putin je završio svoje obraćanje prisutnim gostima i delegacijama u Sankt Peterburgu riječima da Rusija ulazi u novu eru kao moćna, suverena nacija.

– Definitivno ćemo iskoristiti kolosalne prilike koje nam pruža sadašnji trenutak i bićemo još jači – rekao je on.

Dodao je da je sada očigledno da će pravila, i suštinu novog svjetskog poretka, postaviti jake suverene države.

– One druge su osuđene da ostanu obespravljene kolonije – zaključio je Putin na kraju svog obraćanja na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.