DNEVNI RAT U UKRAJINI

Putin potpisao dekret o plaćanju plina u rubljima, stižu mu odgovori

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi se obratio javnosti nakon što je potpisao dekret prema kojem strani kupci ruski plin od sutra moraju plaćaju rubljima.

Upozorio je da će ugovoriti biti raskinuti ne budu li druge države plaćale ruski plin rubljima. Tu odluku je donio, kako je rekao, zbog “jačanja ruskog suvereniteta”.

“Tko želi kupovati ruski plin, mora otvoriti račun u rubljima u ruskim bankama. S tih računa trebaju ići isplate za plin, počevši od sutra”, rekao je Putin u televizijskom obraćanju.

“Ne budu li plaćanja izvršena na taj način, smatrat ćemo da kupci ne izvršavaju svoje obaveze, a to će imati svoje posljedice”, dodao je ruski predsjednik.

“Nitko nama ne prodaje ništa besplatno, pa ni mi ne mislimo davati milostinju. To znači da će postojeći ugovori biti raskinuti”, rekao je.

Dodao je da će Rusija provoditi postojeće ugovore budu li kupci poštovali nova pravila.

Putin je također rekao da je “ekonomski rat protiv Rusije počeo prije više godina”.

Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva, rekao je da Putin neće ucjenjivati Njemačku. Njemačka je tako odgovorila na zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina da strani kupci plaćaju ruski plin u rubljama.

“Svi naši saveznici s kojima sam razgovarao vjeruju da se postojeći ugovori za plin moraju poštovati”, rekao je Habeck.

Rekao je da još nije vidio nove račune za plin iz Rusije, dodavši kako je “Njemačka spremna na svaku Putinovu odluku vezanu za plin”.

EU iz Rusije uzvozi oko 40% potrebnog plina, a najveći kupac je upravo Njemačka.

Ured britanskog premijera Borisa Johnsona odgovorio je na ultimatum Vladimira Putina, koji je ranije danas zatražio da od sutra sva plaćanja “neprijateljskih zemalja” budu u rubljima ili će u protivnom raskinuti postojeće ugovore o isporuci plina.

Glasnogovornik Borisa Johnsona potvrdio je da Velika Britanija nema namjeru plaćati za ruski plin u rubljima – službenoj valuti Ruske Federacije.

Dodao je da vlada “razmatra implikacije Putinovog zahtjeva na europsko tržište”. 

Na pitanje postoje li okolnosti u kojima bi Britanija pristala plaćati za ruski plin u rubljima, Johnsonov glasnogovornik je rekao: “To nije nešto što planiramo napraviti.”

Francuska i Njemačka pripremaju se za prekid isporuke ruskog plina, rekao je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire. 

Le Maire je rekao to odgovarajući na upozorenje da će Rusija raskinuti ugovore o kupnji plina svima onima koji odbiju plaćati ruski plin u rubljima.

“Sutra bi moglo doći do situacija u kojoj više nema ruskog plina. Na nama je da se pripremimo za te scenarije i mi se spremamo za njih”, rekao je Le Maire nakon razgovora u Berlinu s njemačkim kolegom Robertom Habeckom.

Američki predsjednik Joe Biden danas je zbog invazije na Ukrajinu uveo nove sankcije Rusiji, kojima je meta ruski tehnološki sektor.

Nove sankcije odnose se na operatere u tehnološkom sektoru, koji bi mogli omogućiti Moskvi da izbjegne ranije uvedene sankcije.

Američko ministarstvo financija u priopćenju je objavilo da je uvelo sankcije za 21 kompaniju i 13 osoba. Sankcije uključuju Mikron, najvećeg ruskog proizvođača i izvoznika mikroelektronike, ujedno i najvećeg proizvođača čipova u Rusiji.

Proširene sankcije uključuju i sektor zračnog i pomorskog prometa te sektor elektronike. Novi Bidenov potez omogućava Washingtonu da uvede sankcije svim osobama ili entitetima koji su povezani s tim sektorima, objavilo je ministarstvo financija. Na meti sankcija su i “maliciozni kiberdionici”, objavilo je ministarstvo.