RAT U UKRAJINI

Rusi raketirali Odesu

13 ruskih projektila pogodilo je danas vojni aerodrom i željezničku infrastrukturu u regiji Kirovograd. Sada je potvrđeno da su u bombardiranju poginule tri osobe.

Još 16 osoba je ozlijeđeno, rekao je šef regionalne vojne uprave Andrij Raikovič.

Danas je došlo do niza raketnih napada širom Ukrajine, uključujući crnomorski lučki grad Odesu, Mikolajiv i Harkiv.

Ukrajina: Pogodili smo glavnu rusku opskrbnu rutu

Ukrajina tvrdi da je pogodila most u okupiranoj crnomorskoj regiji Herson – ciljajući na ključnu rusku opskrbnu rutu. Kijev je objavio da se priprema za veliku protuofenzivu.

U udaru je pogođen most Darjivski preko rijeke Ingulets koji se koristi za opskrbu ruskih trupa, nekoliko dana nakon što je pogođen glavni most preko obližnjeg Dnjepra, rekao je savjetnik guvernera Hersona.

“Svaki most je slaba točka za logistiku i naše oružane snage vješto uništavaju neprijateljski sustav. Ovo još nije oslobađanje Hersona, već ozbiljan pripremni korak u tom smjeru”, rekao je Serhij Hlan.

Zamjenik čelnika ruske regionalne vlasti rekao je da je most pogođen sa sedam raketa iz topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti (HIMARS) isporučenih sa Zapada, objavila je ruska novinska agencija TASS.

Unatoč tome, tvrdi da je most još uvijek u uporabi.

EU traži dodatnu opskrbu plinom iz Nigerije

Europska unija traži dodatne isporuke plina iz Nigerije dok se priprema za moguće rezove u ruskoj opskrbi. Matthew Baldwin, zamjenik glavnog direktora odjela Europske komisije za energiju, govorio je u Nigeriji gdje je održao sastanke s dužnosnicima najvećeg afričkog proizvođača nafte.

EU uvozi 14% svojih ukupnih zaliha LNG-a iz Nigerije i postoji potencijal da se to više nego udvostruči, rekao je Baldwin. Europska komisija priopćila je u srijedu da bi države članice EU trebale smanjiti potrošnju plina za 15 posto od kolovoza do ožujka.

Rusi raketirali luku u Odesi dan nakon potpisivanja sporazuma

Ruska vojska projektilima je pogodila infrastrukturu u Odesi na jugu Ukrajine, objavila je ukrajinska vojska, što je udarac sporazumu o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka koji je sklopljen u petak.

Važan sporazum koji su Moskva i Kijev potpisali u petak omogućit će izvoz određenih proizvoda iz crnomorskih luka, uključujući najvažniju luku Odesu.

“Neprijatelj je krstarećim projektilima Kalibr napao morsku trgovačku luku Odesa”, napisalo je južno operativno zapovjedništvo ukrajinske vojske na Telegramu.

Dvije su rakete pogodile infrastrukturu u luci, dok je druge dvije raketa oborila ukrajinska protuzračna obrana, dodaje se.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je bijesan odgovor na izvješća da je Rusija projektilima pogodila crnomorsku luku Odesu.

“Bombardiranje pokazuje da će Moskva uvijek pronaći način da ne provede dogovor o žitu postignut s UN-om, Turskom i Ukrajinom. Ovo dokazuje samo jednu stvar: bez obzira što Rusija kaže i obeća, naći će načina da to ne provede”, objavio je.

Ukrajina se nastavlja pripremati za ponovni izvoz žitarica iz svojih crnomorskih luka unatoč subotnjemu ruskom raketnom napadu na Odesu, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

“No mi nastavljamo s tehničkim pripremama da bismo ponovno pokrenuli izvoz poljoprivrednih proizvoda iz naših luka”, napisao je Kubrakov na Facebooku.

“Granatirana je luka u Odesi, posebno žestoko dio u kojemu se odvija proces otpreme žita. Presreli smo i oborili dva projektila, a još dva su pogodila lučku infrastrukturu u području na kojemu se nalazi žitnica”, kazao je Ignjat. 

UN i Zapad osudili rusko raketiranje Odese 

Glavni tajnik UN-a i zapadne zemlje osudili su rusko raketiranje luke Odesa dan nakon što je potpisan sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica Crnim morem.

“Glavni tajnik (Antonio Guterres) nedvosmisleno osuđuje današnje raketne napade u ukrajinskoj luci Odesa. Jučer su se sve strane jasno obvezale na globalnoj sceni kako bi osigurale sigurno kretanje ukrajinskih žitarica i srodnih proizvoda na globalna tržišta”, priopćio je UN.

Američka veleposlanica u Kijevu Bridget Brink kazala je da Kremlj “nastavlja koristiti hranu kao oružje te da Rusija za to mora odgovarati”, dok je šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock poručila da je riječ o “kukavičkom napadu” koji pokazuje da ruski potpis vrijedi malo.

Šef europske diplomacije Josep Borrell je, slično poput Baerbock, poručio da napad pokazuje da Rusija “u potpunosti ne poštuje međunarodno pravo i obveze”.