RAT U UKRAJINI

Ruske snage izvele raketne napade na ukrajinske gradove Odesu i Dnjepar

Ruske snage su jutros izvele veliki raketni napad na Odesu, prenosi Sky News. Ured predsjednika Zelenskog i šefovi regionalnih administracija potvrdili su udare na kritičnu infrastrukturu u Odesi i Dnjepru. 

Ukrajinski dužnosnici su rekli da su sistemi protuzračne odbrane aktivni u Kijevu i Dnjepu kako bi srušili nadolazeće rakete.

Prema neslužbenim informacijama, i u nekoliko drugih gradova čule su se eksplozije koje po svemu sudeći potiču od sistema protuzračne odbrane.

Izgleda da se radi o još jednom udaru na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, jutros je na Twitteru napisao da “neprijatelj misli da će oslabiti našu odbranu udarima na energetsku infrastrukturu. To je naivna taktika kukavica i gubitnika, ali spremni smo na nju”.

– Ukrajina je već podnijela ekstremno teške udare, koji nisu imali onakve rezultate kakvima su se ruske kukavice nadale. Neće uspjeti, zgazit ćemo ih – dodao je Jermak.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda Zelenskog, rekao je da je u središtu Dnjepra odjeknulo više eksplozija. Oštećena su dva infrastrukturna objekta, a najmanje jedna osoba je ranjena.