RAT U UKRAJINI Vijesti iz svijeta

Ukrajinci idućeg tjedna očekuju novu, veliku rusku ofenzivu

KIJEV – Ukrajinski dužnosnik Serhih Haidai objavio je da Rusija šalje pojačanja u istočnu Ukrajinu uoči nove ofanzive koja bi mogla započeti sljedećeg tjedna duž fronte na kojoj se mjesecima vode nemilosrdne bitke. Oko Bahmuta i obližnjih gradova Soledara i Vuhledara vode se žestoke borbe, priopćio je ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Izviješće britanskih obavještajaca

U svom najnovijem izvještaju Britansko ministarstvo obrane navodi da Rusiji sigurno nedostaje streljiva te manevarskih jedinica potrebnih za uspješne ofenzive.

-Ruske snage tjedno su uspjele osvojiti samo nekoliko stotina metara teritorija. To je gotovo sigurno jer Rusiji sada nedostaju streljivo i manevarske jedinice potrebne za uspješne ofenzive. Viši zapovjednici vjerojatno prave planove koji zahtijevaju jedinice za koje nemaju dovoljno ljudstva. Jedinice su neiskusne za postizanje nerealnih ciljeva zbog političkog pritiska, navode britanski obavještajci.

Dodaju da je ruska vojska vjerojatno pokušala ponovno pokrenuti velike ofenzivne operacije u Ukrajini od početka siječnja ove godine, s ciljem zauzimanja dijelova Donecka koje drži Ukrajina.

Međutim, i dalje je malo vjerojatno da će Rusija moći stvoriti snage potrebne da značajno utječu na ishod rata u sljedećih nekoliko tjedana, dodaje se u britanskom biltenu.

Zelenski: Imenovat ćemo čelnike s vojnim iskustvom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je da će kadrovske promjene na granici i liniji fronte osnažiti vojne napore Ukrajine usred neizvjesnosti oko budućnosti njegovog ministra obrane, baš u trenutku kada Rusija napreduje na istoku prvi put u šest mjeseci.

U svom obraćanju u ponedjeljak navečer, Zelenski je rekao da želi kombinirati vojno i upravljačko iskustvo u lokalnoj i centralnoj vlasti, ali nije se direktno pozabavio zabunom oko toga hoće li njegov ministar obrane Oleksij Reznikov biti smijenjen, prenosi Reuters.

-U brojnim regijama, posebno onima na granici ili na prvoj crti, imenovat ćemo čelnike s vojnim iskustvom. One koji se mogu pokazati najučinkovitijim u obrani od postojećih prijetnji, rekao je.

Reznikov je tijekom vikenda za Ukrajinsku pravdu rekao da obavještajni podaci sugeriraju da će nova ruska ofenziva vjerojatno doći s istoka ili juga.

-Njihov san je proširiti kopneni koridor do Krima kako bi se nastavila opskrba. Stoga su, naravno, ključni rizici: istok, jug, a nakon toga sjever, rekao je.

Ukrajinski obrambeni analitičar Oleksandr Kovalenko rekao je da bi nova ruska ofanziva mogla doći iz jednog od četiri smjera; istočna regija Lugansk, regija Donjeck, regija Zaporožje te grad i luka Mariupolj.

-Stvari su ozbiljnije u regiji Donjecka, posebno oko Bahmuta i Avdivke. Rusi će pojačati svoje kontingente tamo, kao i opremu i padobranske snage, rekao je Kovalenko za ukrajinski radio NV.

Mjesecima je glavni ruski cilj u istočnoj Ukrajini bio Bahmut, gdje su njeni državni mediji objavili da je plaćenička grupa Wagner stekla uporište. Ukrajina je u ponedjeljak navečer priopćila da su ruske snage ondje u posljednja 24 sata uvježbavale tenkovsku, minobacačku i topničku vatru.

Rusija: Zaštitne strukture u elektrani Zaporožje pri kraju su gradnje

Izgradnja zaštitnih struktura za ključne objekte u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine je pri kraju, javlja Reuters. Ovaj izvještaj prvi put pojavio u ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS,  koja se poziva na savjetnika čelnika operatera ruskih nuklearnih elektrana. Nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću u Europi, zauzele su ruske trupe u ožujku prošle godine, u prvim danima invazije Moskve na Ukrajinu. I dalje je blizu prve crte fronte i kontinuirano je izložena napadima, što izaziva strahove od nuklearne katastrofe.

-U završnoj fazi je izgradnja građevinskih objekata koji će dodatno zaštititi važne infrastrukturne objekte nuklearne elektrane, uključujući i one koji se odnose na skladištenje radioaktivnih materijala, citirao je TASS Renata Kerču iz ruskog operatora nuklearnih elektrana Rosenergoatom.

NYT: Ukrajinski borci na istoku zemlje su nadjačani i istrošeni

Dok Rusija šalje pojačanja u istočnu Ukrajinu uoči nove ofanzive, New York Times izvještava kako se to osjeća u gradovima i selima duž istočne fronte.

-Iscrpljene ukrajinske trupe žale se da su već brojčano nadjačane i naoružane, čak i prije nego što je Rusija poslala većinu svojih otprilike 200.000 novomobiliziranih vojnika. A liječnici u bolnicama govore o sve većim gubicima dok se bore za zbrinjavanje boraca s užasnim povredama, piše New York Times.

U izvještaju dodaju da se civili ponovno suočavaju s mučnom odlukom hoće li ostati ili čekati nadolazeće ruske napade.

-Još uvijek nije jasno kada i gdje će nova ofenziva započeti, ali su ukrajinski dužnosnici ozbiljno zabrinuti. Ukrajinska vojska prkosila je strašnim procjenama prije rata, osujetivši prve napore Rusije da zauzme glavni grad Kijev i potiskujući ruske snage na sjeveroistoku i jugu, navode.

-Ali ruska vojska kontinuirano dolazi. U ovim trenucima novomobilizirani vojnici završavaju obuku i izlaze na teren, piše New York Times.

Haidai: Rusi se pripremaju za novu ofenzivu sljedeći tjedan

Ukrajinski dužnosnik Serhij Haidai objavio je da Rusija šalje pojačanja u istočnu Ukrajinu uoči nove ofenzive koja bi mogla započeti sljedećeg tjedna duž fronte na kojoj se mjesecima vode nemilosrdne bitke. Očajnički želeći da zapadna vojna pomoć stigne, Ukrajina predviđa da bi Rusija mogla pokrenuti veliku ofenzivu oko 24. veljače, na godišnjicu invazije, koju Moskva ustrajno naziva “specijalnom vojnom operacijom”. Ukrajina i sama planira proljetnu ofenzivu kako bi ponovno zauzela izgubljeni teritorij, ali čeka isporuku obećanih zapadnih projektila većeg dometa i borbenih tenkova, a neki analitičari kažu da je zemlja mjesecima udaljena od toga da bude spremna, piše Reuters, prenosi Al Jazeera.

-Vidimo sve više i više (ruskih) rezervi koje se raspoređuju u našem smjeru, vidimo da se dovozi više opreme…, rekao je Haidij, ukrajinski guverner pokrajine Lugansk pod ruskom okupacijom.

-Dovoze streljivo koje se koristi drugačije nego prije – to više nije danonoćno granatiranje. Polako počinju štedjeti, spremaju se za ofenzivu punog opsega, rekao je Haidaij za ukrajinsku televiziju.

-Najvjerojatnije će im trebati 10 dana da prikupe rezerve. Nakon 15. veljače možemo očekivati (tu ofenzivu) bilo kada, dodao je.

VEZANO

Gorbačov skoro zaplakao dok je komentirao rat

urednik

103. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski: Ako sad napustimo Sjeverodonjeck, kad ga budemo vraćali imat ćemo pet puta veće žrtve

urednik

‘Moguće je da je Putin i pred porazom, ali to i nije tako dobra vijest. A usput, dok svijet gleda Kijev, on ostvaruje važan cilj‘

urednik