RAT U UKRAJINI

Ukrajinski brod sa žitom prošao provjere i krenuo prema Libanonu

rvi brod sa žitom koji je napustio Ukrajinu i prešao Crno more prema sporazumu prošao je inspekciju u srijedu u Istanbulu i krenuo prema Libanonu. Ukrajina je rekla da je 17 drugih brodova “ukrcano i čeka dopuštenje za isplovljavanje”, ali još nema riječi o tome kada bi mogli isploviti.

Zajednički civilni inspekcijski tim proveo je tri sata provjeravajući teret i posadu broda Razoni pod zastavom Sijera Leonea, koji je u ponedjeljak isplovio iz Odese noseći ukrajinsko žito, navodi se u saopćenju UN-a, prenosi Associated Press.

Tim Zajedničkog koordinacijskog centra uključivao je dužnosnike iz Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih naroda, koji su prošlog mjeseca potpisali ugovore o stvaranju sigurnih crnomorskih brodskih koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Iako je američki državni sekretar Antony Blinken nazvao Razonijevo putovanje “značajnim korakom”, nijedan drugi brod nije krenuo iz Ukrajine u proteklih 48 sati, a dužnosnici sa svih strana nisu dali nikakvo objašnjenje za to.