RAT U UKRAJINI

Zelenski: Na čekanju 22 miliona tona žitarica jer Rusija blokira ukrajinske luke

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je gotovo polovica ukrajinskog izvoza žitarica trenutno zaustavljena jer Rusija nastavlja blokirati glavne izvozne rute zemlje kroz Crno i Azovsko more, nazivajući situaciju potencijalnom “katastrofom” za globalnu sigurnost hrane.

Obraćajući se indonezijskom think tanku na internetskom forumu u petak, Zelenski je rekao da 22 miliona tona žitarica danas se drži u silosima, piše CNN.

– Ne možemo ih isporučiti na međunarodna tržišta gdje su potrebni u ovom trenutku – upozorio je on.

Ukrajinski predsjednik je također rekao da su procjene UN-a da bi glad ove godine mogla pogoditi dodatnih 50 miliona ljudi “blaga” procjena, što implicira da će broj pogođenih biti veći.

– Glad ne dolazi sama, uvijek je popraćena političkim haosom koji pogoršava situaciju, uništava živote ljudi, stvara nesigurne uslove za obične ljude. U julu, kada će mnoge zemlje iscrpiti svoje zalihe prošlogodišnje žetve, postat će očito da katastrofa uistinu dolazi – rekao je on.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika i pregovarač u mirovnim pregovorima Mihajlo Podoljak rekao je u subotu da se bilo kakvom sporazumu s Rusijom ne može vjerovati i da se Moskva može zaustaviti u njezinoj invaziji samo silom.

– Bilo kakav sporazum s Rusijom nije vrijedan slomljenog penija. Da li je moguće pregovarati sa zemljom koja uvijek govori neistinu cinično i propagandistički – napisao je Podoljak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija i Ukrajina optužile su jedna drugu nakon što su mirovni pregovori zastali, a posljednji poznati pregovori održani su 29. marta.

Kremlj je ranije ovog mjeseca rekao da Ukrajina ne pokazuje spremnost za nastavak mirovnih pregovora, dok su dužnosnici u Kijevu krivili Rusiju za nedostatak napretka.

U ponedjeljak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je predsjednik Vladimir Putin jedini ruski dužnosnik s kojim se želi sastati kako bi razgovarali o tome kako okončati rat, piše Reuters.

Putin kaže da su ruske snage u specijalnoj operaciji demilitarizacije Ukrajine i oslobađanja od radikalnih antiruskih nacionalista. Ukrajina i njezini saveznici to nazivaju lažnim izgovorom za invaziju na Ukrajinu koja traje od 24. februara.