RAT U UKRAJINI

Zelenski: Napredak u ukrajinskoj kontraofanzivi ‘sporiji od željenog’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je napredak na bojnom polju u kontraofanzivi Kijeva protiv ruskih snaga “sporiji od željenog”, javio je BBC u srijedu.

– Neki ljudi vjeruju da je ovo holivudski film i sada očekuju rezultate. Nije – rekao je Zelenski u intervjuu.

Ukrajina je javila da je u posljednje dvije sedmice ponovo zauzela osam sela na jugu. Iako mali, napredak njenih snaga najveći je od novembra, dok prodiru prema jako utvrđenim i miniranim regijama pod ruskom kontrolom.

BBC je citirao Zelenskog koji je rekao da vojna akcija ne ide lako jer su ruske snage minirale 200.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije.

– Šta god bi neki poželjeli, uključujući pokušaje pritiska na nas, uz dužno poštovanje, napredovat ćemo na bojnom polju onako kako smatramo da je najbolje – izjavio je Zelenski za BBC.

Rusija je imala nekoliko mjeseci da pripremi svoju odbranu. Ukrajinski vojnici tek trebaju da dostignu najteže ruske odbrambene utvrde, koje su udaljene od 1.000 kilometara duge linije fronta.

Ukrajinske snage billježe “djelimičan uspjeh” u posljednjem danu, dok napadaju na južnom frontu, istovremeno izdržavajući veliki ruski napad na istoku, saopćio je u srijedu visoki ukrajinski vojni zvaničnik.