RAT U UKRAJINI

Žestoke bitke u Bakhmutu dok ruski projektili gađaju Harkov

Snažne borbe zabilježene su u nedjelju u sjevernim dijelovima žarišne linije Bakhmut u Ukrajini, dok je u ruskom raketnom napadu na Harkov ranjeno pet osoba.

Uprkos dostavi oružja Ukrajini iz zemalja Zapada, Rusija je posljednjih dana tvrdila da je osvojila ratom razoreni Bakhmut u istočnoj regiji Donjeck. Čelnik ruske plaćeničke grupe Wagner rekao je u nedjelju da se ukrajinska vojska ne povlači i da borbe i dalje bjesne u sjevernim dijelovima Bakhmuta.

– U sjevernim četvrtima Artemovska vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište. Ukrajinske oružane snage bore se do posljednjeg – rekao je Jevgenij Prigožin u izjavi, misleći na Bahmut koji se tako prije zvao.

Ruske snage već mjesecima pokušavaju preuzeti kontrolu nad Bakhmutom u istočnoj regiji Donjecka u nečemu što je postalo najduža i najkrvavija bitka otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine.

Borba za Bakhmut pretvorila je grad s prijeratnom populacijom od otprilike 75.000 u grad duhova prošaran protutenkovskim odbrambenim sistemima i spaljenim automobilima. Grad nema vode, plina i struje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da će se kijevske trupe boriti za Bakhmut “sve dok budu mogle”. Pozvao je Zapad da pomogne Kijevu sofisticiranim oružjem kako bi njihove snage zadržale kontrolu nad Bakhmutom te da ubrzaju isporuku teških tenkova.

U večernjem obraćanju u subotu Zelenski je priznao da situacija postaje sve teža. Rusija, rekao je, “sve više i više svojih snaga fokusira na slamanje naše odbrane”, piše AFP.

Britansko Ministarstvo odbrane saopćilo je u nedjelju da je tokom protekle sedmice Rusija postigla “mali napredak” u pokušaju da opkoli Bakhmut. Dvije glavne ceste u grad sada su ugrožene direktnom vatrom, nakon ruskog napredovanja”.