NOGOMET SPORT

HARIS MEDUNJANIN Kod nas je to uvijek bio freestyle, jedino je Meša znao pripremiti utakmicu

Kada je reprezentativna karijera iza vas, onda ste u poziciji da možete otkriti neke stvari o kojima ste u vrijeme dok ste bili reprezentativno aktivni pametno šutjeli. Tako se ponio i nekadašnji vezni Zmaj Haris Medunjanin koji je za podcast Opsajd zaista bio bez dlake na jeziku.
Mislite da se u našem nogometu, pa i reprezentativnom, radi stihijski, onako na horuk. Donekle ste u pravu, a otkrio je to i nekadašnji reprezentativac BiH Haris Medunjanin koji je sada, kada je ta epizoda iza njega, progovorio o stvarima koje bacaju nešto jasnije svjetlo na reprezentativnu vrstu, odnose i rad. U razgovoru za podcast Opsajd nekako je ostavio dojam da nijednog šefa nije posebno cijenio. Mada – svakom je našao i pozitivne strane.
– Vjerovali smo u sebe jer smo imali dobre igrače i to je razlog zašto smo otišli na Svjetsko prvenstvo. Jednostavno, poklopilo se. Sušić je pustio igrače koji su bili najbolji da igraju, upravo zbog toga, što posebno cijenim kod njega, izjavio je 35-godišnji Medunjanin, danas član Cincinnatija u MLS-u.
Sušiću je, pomalo kontradiktorno stavu da ga je cijenio ‘jer je puštao da igraju najbolji’, zamjerio što ga je izostavio iz prve utakmice na SP-u u Brazilu, protiv Argentine (poraz 0:1), što se nije nastavio držati pristupa iz kvalifikacija, a nije mu se svidio još jedan detalj.

– Sušić bi došao na pripreme nakon što se nismo vidjeli dva mjeseca i rekao bi ‘ja već znam prvih jedanaest’. Pa što smo dolazili onda?, prisjeća se Haris koji je imao velike zamjerke i
za one koji su došli nakon njega – Mehmeda Baždarevića i Roberta Prosinečkog…

– Rekao sam Baždareviću što mislim. Rekao sam mu ‘ti se bojiš svakoga, ne znam zašto si onda trener’? To je bilo pred turneju u Japan u koji nitko nije htio da ide.

Ipak Meša mu je ostao i u dobrom sjećanju… jer je bio po nečemu drukčiji u reprezentaciji koja je djelovala u nekom izraženom modusu improvizacije.
– Kod nas je uvijek bio freestyle, uvijek je bilo ‘ajde igraj’.. bit će to dobro. Bilo bi ‘dobra je atmosfera, dobra je atmosfera’… a nemamo sistema! Meša je jedini znao pripremiti utakmicu, a ovi drugi ništa. Za Robija sam odmah imao osjećaj ‘nema ništa od ovoga’, jer kakav si ti trener kada polovini igrača ne znaš ime? Kao trener moraš imati čitavu ekipu koja se bori za tebe, dvadeset igrača, a ne trojicu.
Nije se, kaže Medunjanin, htio miješati u to kako reprezentacija djeluje, iako ga je trenirao i Van Gaal s kojim se kao 20-godišnjak sukobio, a bilo je to i dijelom zbog činjenice da ga se oduvijek podcjenjivalo.
– Čitavu moju karijeru bio sam underdog… dao bi dva gola i opet bi bilo ‘ne znam hoće li Medunjanin igrati? Bilo mi je tako čitavu karijeru, ali naviknuo sam se. S. Nikšić